Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Október 02. 00:00, hétfő | Helyi
Forrás: Talpas Balázs

Nemzetközi fotókiállításon a Kimlei Fotóklub Olaszországban

Nemzetközi fotókiállításon a Kimlei Fotóklub Olaszországban

A látogatásra a több mint 40 ezres lakosú Bassano del Grappában megrendezett „Bassano Fotografia ’17” című
fotókiállítás kapcsán került sor.

Az olaszországi Cartigliano és a magyar kimle községek önkormányzatai
a két település közötti testvérközségi kapcsolatot létesítettek Kimlén, 1994-ben. Cartigliano község észak Olaszországban, Vicenza megyében a Veneto régióban, Vicenza északkeleti részén fekszik , a Brenta folyó közelében. Az elmúlt több, mint húsz évben kormányoktól, településvezetőktől függetlenül jártak-járnak hivatalos delegációk, gyermekcsoportok, kulturális csoportok hol Kimlére, hol Castiglionéba, miközben családi barátságok is kialakultak.

A „Bassano Fotografia ’17” című fotókiállítás grandiózus eseményre 103 helyszínen, könyvtárakban, vendéglőkben, kiállító termekben, üzletekben került sor, több, 170 kiállítóval a világ számos országából, Argentínától Koreáig. E neves rendezvényen vehetett részt a budapesti Perényi Zoltán mellett, a Kimlei Fotoklub -Eller Gizella polgármesterasszony- vezetésével pár képpel, nagy sikert aratva. A magyar tárlat a Cartiglionéban lévő Morosini Cappello Villában lévő könyvtárban kapott helyet, ahol Grego Guido polgármester és Corrado Compostella az intézmény vezetője fogadta Kimle küldöttségét és nyitotta meg a kiállítást. A településen élő magyarok, akik segédkeztek az esemény létrejöttében és lebonyolításában, segítettek a tolmácsolásban is, így számos híres fotóssal is kapcsolatot lehetett teremteni. Magyar vonatkozása volt még a monstre kiállításnak Robert Capa fotóinak tárlata is, mely vonzotta a látogatók tömegeit. A kiállított fotók és alkotóinak képét és rövid leírását egy színvonalas kiadványban, könyvben jelentették meg a szervezők, melyből kaptak egy - egy példányt a kiállítók is.

Bár a település már 890-892 környékén megismerhette a „magyarok nyilait” az akkori honfitársaink kalandozásainak köszönhetően, nagyon kedvelik a magyarokat, számos emlékmű emlékezteti őket és minket az első világháború borzalmaira. A mostani kis csapat meggyőződhetett az olaszos vendégszeretetről, az olasz konyha finom ételeiről és nem utolsó sorban az olasz borok minőségéről is. A rövid látogatás végén fehér asztalnál baráti beszélgetés során szó esett a jövőbeni találkozásokról is.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.