Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2019. Március 29. 18:00, péntek | Helyi
Forrás: Nemes Claudia, Fotó: Bánhegyi István

Mire elég az összefogás Máriakálnokon?

Mire elég az összefogás Máriakálnokon?

Máriakálnok különleges földrajzi adottságokkal rendelkező település, amely erősen kötött az ipari infrastrukturális fejlesztéseket tekintve. A falu ennek ellenére folyamatosan fejlődik.

2019. március 27-én tartotta dr. Tóásóné Gáspár Emma polgármester helyi vállalkozókat köszöntő fórumát, ahol többek között az is elhangzott, hogy a két évvel ezelőtti pályázatok központi elutasítási után továbbra is a lehetőségeket keresik a fejlesztésekre.


Erre külön példát is említett:


Összefogásból épített védőnői rendelő


Márakálnokon élni jó, hiszen a Szigetköz egyik kis gyöngyszeme ez a település. A jelenleg 2002 fővel rendelkező község lakosságszáma évről évre növekszik. Az emelkedett számokhoz emelkedett szolgáltatások is szükségesé válnak. Ilyen például a védőnői szolgálat, mely eddig 4 órás kihelyezett szakemberrel működött. A megnövekedett feladatok ellátására azonban az ÁNTSZ külön védőnői helyiséget rendelt el, az egyéb kritériumokról nem is beszélve.

Egy kis kitérő – Máriakálnok, a tájvédelmi körzetek közé került kis falu, ipari bővülése szinte teljesen korlátozott. Ebből egyértelműen következik, hogy míg mások a helyi iparűzési adókból évről-évre egyre jobban gazdálkodhatnak, addig itt nem is áll rendelkezésre hasonló lehetőség. Szinte egyedüli forrásként a pályázatok nyújthatnak segítséget, illetve még valami más…

A törvényt be kell tartani! – térünk vissza a polgármesteri évértékelő beszédhez. – Akkor is, ha ez több millió forintos, nem tervezett kiadást jelent a helyi költségvetésben.
S a beszámoló itt egy kicsit elakadt. Talán a helyzet súlyára vonatkozóan, talán a nem mindennapi megoldás hálájának jeléül…

Ma ott tartunk, hogy a védőnői tanácsadó szoba megépült az alsó tagozatos iskola egy elkülönített részén. Nem könnyű belegondolni és beszélni sem róla, hogy a kisdedeket védő szolgálat Máriakálnokon megszűnt volna, ha a helyi vállalkozók nem állnak első szóra az ügy mellé. Új nyílászárók, kőművesmunkák, villanyszerelés, műszaki felépítések, bútorok kerültek kivitelezésre ingyen és bérmentve a falu közösségéért, a kicsik orvosi ellátásának minél korszerűbb megfeleléséért.
S bár az engedélyekért ma is dolgozni kell, nem tartana itt Máriakálnok, ha Ásványi Milán, Bognár László, Kulacs István, Holczinger Tibor és Markó Csaba nem állt volna önkéntesen a feladat mellé, ha a Polgárőrök nem mondtak volna le az éves támogatásukról, a Német Nemzetiségi Önkormányzat pedig nem támogatta volna további anyagi segítséggel ezt az összefogást. Köszönjük!


A felnőtteket ellátó orvosi rendelő is felújításra szorul, az azonban a jelenleg futó, 30 millió forintos támogatásból valósul meg. Továbbá tájékoztatta a jelenlévőket dr. Tóásóné Gáspár Emma, hogy 2019-ben a Magyar Falu Program pályázataiból befolyó összegeket az út- és járdafelújításokra, közösségi terek kialakítására valamint a civil szervezetek támogatására használják majd fel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a