Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Július 19. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: orientpress

Mennyire biztonságosak a génmódosított ételek?

Mennyire biztonságosak a génmódosított ételek?

Az élelmiszerboltokban a vásárlásaink 70 százalékában olyan élelmiszert vásárolunk, amely genetikailag módosított élelmiszert tartalmaz: ezek olyan laboratóriumokban kifejlesztett nyersanyagokból készülnek, amelyeket mesterséges módon ellenállóbbá tettek a rovarokkal, betegségekkel és egyéb környezeti hatásokkal szemben. De mennyire biztonságosak? Kiderül cikkünkből.

A génmódosítás egy nem régóta alkalmazott technológia, amely során egy organizmus genetikai állományát egy másikéba helyezzük, olyan esetekben, amikor normális körülmények között a kettő nem lenne egymással keresztezhető - írja a Fox News.

Jelenleg négy típusú genetikailag jelentős mértékben módosított terményt ismerünk: kukorica, szójabab, gyapot és repce. Ez a fajta technológia napjainkban különösen hasznosnak bizonyul, amikor a szélsőséges időjárás és a legkülönfélébb újfajta betegségek megjelenése miatt napjainkra minden fellelhető eszközre szükségünk van ahhoz, hogy az élelmiszer-termelést olyan termelékeny szinten tartsuk, amennyire csak lehet.

A génmódosított élelmiszerek csak 1995 óta széleskörűen elterjedtek, de csak nemrégiben kezdődtek parázs viták arra vonatkozóan, hogy milyen hatásuk lehet a környezetre vagy az egészségünkre.

A szakértők szerint még számos vizsgálatot kellene végezni arra vonatkozóan, hogy hitelt érdemlően ki lehessen jelenteni, hogy a génmódosított élelmiszerek fogyasztása biztonságos.

Állatokon végzett megfigyelések alapján elmondható az, hogy a génmódosított élelmiszerek fogyasztása kapcsolatba hozható olyan tünetekkel, mint vastagbélgyulladás, problémák a májjal, vesékkel és tüdővel. Habár egyelőre semmilyen piacra került élelmiszerről nem bizonyosodott be, hogy fogyasztásra alkalmatlan, de ez nem jelenti azt, hogy az újonnan piacra kerülő termékeket ne kellene alaposan megvizsgálni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.