Városlista
2019. június 17, hétfő - Laura

Hírek

2019. Június 11. 00:00, kedd | Helyi
Forrás: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Megyerikum lett a Rajkai Zsilip

Megyerikum lett a Rajkai Zsilip

A Rajkai Önkormányzat, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) Győri Területi Szervezete 2019. június 6-án közösen emlékezett meg a zsilip jelentőségéről Rajkán.

A korabeli Magyarország egyik legnagyobb, és legszebb vízi létesítményeként 1907-ben épült fel Rajkán a zsilip. A vízszabályozásban az alábbi három fontos szerepet kellett ellátnia: egyrészt a Duna folyam ekkor kiépült jobb parti árvízvédelmi töltése és a Mosoni-Duna-ág által határolt Szigetköz valamint a Hanság medence árvízvédelmét szolgálta, másrészt belvízi helyzet javítása miatt építették, harmadrészt a Mosoni-Duna-ág felső szabályozása céljából épült a Mosoni-Duna hajózhatóvá tétele érdekében.

Az 1919-es párizsi béketárgyalások során a vízügyi szempontok is meghatározóak voltak, és komoly jelentősége volt a Rajkai zsilipnek. A zsilippel együtt a hozzá tartozó Császárligeti (visszaeresztő) csatorna és Rajka község Magyarország része maradhatott.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) vagyonkezelésében lévő Rajkai Nagy Zsilip jelentőségét azzal is elismerték, hogy 2018 decemberében a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság megyerikummá minősítette, felvette értéktárába, a megyerikumok száma így ekkor 99-re növekedett.A Rajkai Önkormányzat, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) Győri Területi Szervezete 2019. június 6-án közösen emlékezett meg a zsilip jelentőségéről Rajkán. Délelőtt az MHT területi szervezete ülést tartott, melyen az érdeklődők meghallgathatták a zsilip történetét, a Rajka térségében végrehajtott vízgazdálkodási fejlesztéseket és további lehetőségeket, valamint megismerkedhettek a megyerikumokkal a Szigetközben.
Az esemény után emléktáblát helyeztek el a zsilipnél a megyerikummá minősítés tiszteletére.

Az eseményen felszólalt Kiss Vince, Rajka község polgármestere, Németh József az ÉDUVIZIG igazgatója és mint az MHT Győri Területi Szervezetének elnöke, valamint dr. Pető Péter a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 14. 22:46, péntek | Helyi

Hőségriadó

Az országos tiszti főorvos 2019. június 12. ( szerda) 00.00 órától június 16. (vasárnap) 24.00 óráig 3. fokú hőségriasztást rendelt el.

2019. Június 13. 19:33, csütörtök | Helyi

Jól szerepeltek a lébényi diákok az országos frizbi diákolimpián

2019. május 25.-én, Gödöllőn került megrendezésre az országos frizbi diákolimpia.

2019. Június 12. 15:19, szerda | Helyi

Rajzpályázat gyermekeknek

A 2019. október 15–17. között megrendezendő Budapesti Víz Világtalálkozó alkalmából meghirdetett „Így neveld a felnőtteket” pályázat célja, hogy ....

2019. Június 12. 13:30, szerda | Helyi

157 településen permeteznek a héten

Június második hetében biológiai és kémiai módszerrel egyaránt fellépnek az elszaporodott vérszívók ellen.