Városlista
2019. október 14, hétfő - Helén

Hírek

2019. Június 18. 00:00, kedd | Helyi
Forrás: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Megyerikum lett a Rajkai Zsilip

Megyerikum lett a Rajkai Zsilip

A Rajkai Önkormányzat, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) Győri Területi Szervezete 2019. június 6-án közösen emlékezett meg a zsilip jelentőségéről Rajkán.

A korabeli Magyarország egyik legnagyobb, és legszebb vízi létesítményeként 1907-ben épült fel Rajkán a zsilip. A vízszabályozásban az alábbi három fontos szerepet kellett ellátnia: egyrészt a Duna folyam ekkor kiépült jobb parti árvízvédelmi töltése és a Mosoni-Duna-ág által határolt Szigetköz valamint a Hanság medence árvízvédelmét szolgálta, másrészt belvízi helyzet javítása miatt építették, harmadrészt a Mosoni-Duna-ág felső szabályozása céljából épült a Mosoni-Duna hajózhatóvá tétele érdekében.

Az 1919-es párizsi béketárgyalások során a vízügyi szempontok is meghatározóak voltak, és komoly jelentősége volt a Rajkai zsilipnek. A zsilippel együtt a hozzá tartozó Császárligeti (visszaeresztő) csatorna és Rajka község Magyarország része maradhatott.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) vagyonkezelésében lévő Rajkai Nagy Zsilip jelentőségét azzal is elismerték, hogy 2018 decemberében a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság megyerikummá minősítette, felvette értéktárába, a megyerikumok száma így ekkor 99-re növekedett.A Rajkai Önkormányzat, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) Győri Területi Szervezete 2019. június 6-án közösen emlékezett meg a zsilip jelentőségéről Rajkán. Délelőtt az MHT területi szervezete ülést tartott, melyen az érdeklődők meghallgathatták a zsilip történetét, a Rajka térségében végrehajtott vízgazdálkodási fejlesztéseket és további lehetőségeket, valamint megismerkedhettek a megyerikumokkal a Szigetközben.
Az esemény után emléktáblát helyeztek el a zsilipnél a megyerikummá minősítés tiszteletére.

Az eseményen felszólalt Kiss Vince, Rajka község polgármestere, Németh József az ÉDUVIZIG igazgatója és mint az MHT Győri Területi Szervezetének elnöke, valamint dr. Pető Péter a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 08. 17:30, kedd | Helyi

Elismerések és beszámoló a máriakálnoki közmeghallgatáson

Október 1-jén tartotta dr. Tóásóné Gáspár Emma, Máriakálnok polgármestere éves beszámolóját.

2019. Október 08. 10:00, kedd | Helyi

Felhívás

A kisbodaki Szent Kristóf hídon ideiglenesen szünetel a közlekedés.

2019. Október 08. 00:00, kedd | Helyi

Első alkalommal kerül megrendezésre a lébényi futóverseny

Érdemes mihamarabb nevezni, mert az első 30 befizetőnek meglepetéssel készülnek a verseny szervezői!

2019. Október 08. 00:00, kedd | Helyi

Ipari Park épül Bezenyén

Október 2-án adták át a bezenyei Ipari Park területét, melyre a település 220 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott.