Városlista
2020. július 8, szerda - Ellák

Hírek

2019. Június 18. 00:00, kedd | Helyi
Forrás: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Megyerikum lett a Rajkai Zsilip

Megyerikum lett a Rajkai Zsilip

A Rajkai Önkormányzat, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) Győri Területi Szervezete 2019. június 6-án közösen emlékezett meg a zsilip jelentőségéről Rajkán.

A korabeli Magyarország egyik legnagyobb, és legszebb vízi létesítményeként 1907-ben épült fel Rajkán a zsilip. A vízszabályozásban az alábbi három fontos szerepet kellett ellátnia: egyrészt a Duna folyam ekkor kiépült jobb parti árvízvédelmi töltése és a Mosoni-Duna-ág által határolt Szigetköz valamint a Hanság medence árvízvédelmét szolgálta, másrészt belvízi helyzet javítása miatt építették, harmadrészt a Mosoni-Duna-ág felső szabályozása céljából épült a Mosoni-Duna hajózhatóvá tétele érdekében.

Az 1919-es párizsi béketárgyalások során a vízügyi szempontok is meghatározóak voltak, és komoly jelentősége volt a Rajkai zsilipnek. A zsilippel együtt a hozzá tartozó Császárligeti (visszaeresztő) csatorna és Rajka község Magyarország része maradhatott.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) vagyonkezelésében lévő Rajkai Nagy Zsilip jelentőségét azzal is elismerték, hogy 2018 decemberében a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság megyerikummá minősítette, felvette értéktárába, a megyerikumok száma így ekkor 99-re növekedett.A Rajkai Önkormányzat, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) Győri Területi Szervezete 2019. június 6-án közösen emlékezett meg a zsilip jelentőségéről Rajkán. Délelőtt az MHT területi szervezete ülést tartott, melyen az érdeklődők meghallgathatták a zsilip történetét, a Rajka térségében végrehajtott vízgazdálkodási fejlesztéseket és további lehetőségeket, valamint megismerkedhettek a megyerikumokkal a Szigetközben.
Az esemény után emléktáblát helyeztek el a zsilipnél a megyerikummá minősítés tiszteletére.

Az eseményen felszólalt Kiss Vince, Rajka község polgármestere, Németh József az ÉDUVIZIG igazgatója és mint az MHT Győri Területi Szervezetének elnöke, valamint dr. Pető Péter a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 07. 08:04, kedd | Helyi

Egész évben kell a parlagfű ellen védekezni

Tudnivalók a szabályokról.

2020. Július 07. 08:01, kedd | Helyi

Közlekedés a Lajta-hídon

Meghosszabbították a lezárást.

2020. Július 04. 15:08, szombat | Helyi

Kiütötte az MTE a Pápát

A Credobus Mosonmagyaróvár második edzőmérkőzését játszotta ezen a héten.

2020. Július 03. 12:25, péntek | Helyi

Ismét szúnyoggyérítés Mosonmagyaróváron

Értesítés a lakosság és a méhészek részére.