Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2020. Október 09. 09:31, péntek | Helyi

Megyerikum lett a Batthyány-örökség

Megyerikum lett a Batthyány-örökség

Megyerikum lett a szegények orvosa, Dr. Batthyány-Strattmann László öröksége Dunbakilitin. Év elején kérte a település helyi értéktár bizottsága, hogy vegyék fel az örökséget a megyei értéktárba.

Vadászkastélynak épült, most általános iskolaként működik. Dunakiliti forgalmas területén található a balkonos épület, hatalmas udvar és kovácsoltvas kerítés veszi körül. Itt született 1870-ben Dr. Batthyány-Strattmann László a szegények orvosa.

Emléke hússzú ideig feledésbe merült Dunakilitn, a 80-as évektől azonban hűen őrzik emlékét, ezért a településnek nagy öröm volt, amikor a helyi értéktár bizottság javaslatára felvették a Batthyány-örökséget a megyei értékek közé. 1984-ben egy bérmálási szertartáson Dr. Lékai László bíboros, esztergomi érsek beszélt a híveknek Dr. Batthyány-Strattmann Lászlóról, példaként állította a jelenlévők elé. Beszédének óriási hatása volt. A plébánost sorra keresték fel azok, akik ismerték, betegei voltak vagy együtt dolgoztak Dr. Batthyány-Strattmann Lászlóval. Az évek során összegyűlt dokumentumok, képek adták az alapját annak az emlékszobának, melyet az iskolában alakítottak ki. A diákok minden évben megemlékeznek névadójukról.

Dr. Batthyány-Strattmann László mindössze 6 évig lakott Dunakilitin, ugyanis a 1876-os árvíz miatt az ausztriai Köpcsénybe költöztek, ahol az orvosi diploma megszerzése után kórházat is alapított. Trianon után tért haza, körmendi birtokán lévő kastélyában pedig kialakította második kórházát. Sokan már életében szentként tisztelték, hiszen gyógyításaiért nem kért pénzt.

Egy kápolna is található a faluban, mely szintén a családhoz köthető. 1873-ban édesanyja Batthyány Ludovika a kolera-járvány idején tett egy olyan ígéretet, miszerint, ha a községben és környékén senki sem betegszik meg Mária tiszteletére kápolnát emeltet. Így épült meg 1875-ben az iskolával szemben a kápolna. Dunakiliti lakói pedig a mai napig nagy gonddal ápolják.

A faluközpontban lévő templom bejáratánál egy mellszobor található, alatta pedig Dr. Batthyány-Strattmann László koponyájának egy darabja. Az ereklye a boldoggá avatásának évéből származik.

A templom ablakai is Batthyány emlékét őrzik. Az egyiken az arcképe látható, a másikon pedig gyógyítás közben ábrázolták. A kultusz ma is jelentős a településen élők körében, jó kapcsolatot ápolnak leszármazottaival is. Dédunokái gyakran ellátogatnak Dunakilitire. Október 25-én, a Batthyány-Strattmann László születésének 150. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen is részt vesz a hercegi címet viselő dédunoka családjával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben