Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Június 13. 09:07, kedd | Helyi
Forrás: http://www.gymsmo.hu

Megyei Nemzetiségi Nap Undon

Megyei Nemzetiségi Nap Undon

Június 17-én, szombaton Und ad otthont a 2017. évi Megyei Nemzetiségi Nap látványos, színes programsorozatának.

A rendezvény 11.00 órakor szentmisével kezdődik a római katolikus templomban, az ünnepélyes megnyitóra pedig 14.00 órakor kerül sor a rendezvényházban.

A programot Dr. Pető Péter, a megyei közgyűlés alelnöke, a Megyei Értéktár Bizottság elnöke nyitja meg, majd Grubits Ferenc, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés Nemzetiségi és Civil Kapcsolatok Bizottságának elnöke mond köszöntőt. Ekkor kerül sor a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj Nemzetiségi Tagozata elismerésének átadására is, melyet Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke, a nap fővédnöke nyújt át ebben az évben is egy arra érdemes személynek, kinek kiléte most még legyen meglepetés!

A Megyei Nemzetiségi Nap programja ebben az évben is szorosan összefonódik a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéknap eseményeivel. Így a köszöntők között helyet kap Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet Nyugat-magyarországi Központjának vezetője is.

A délutánt a nemzetiségi csoportok fellépése teszi színessé: színpadra lépnek a német, lengyel, horvát és cigány nemzetiség csoportjai.

Emellett számos helyi értéktár is bemutatkozik, ahogy a megyei értéktárban szereplő „megyerikumokról” is sok érdekeset megtudhatnak az érdeklődők, közelebbről is megismerkedhetnek a kékfestés, a csontfaragás és a höveji csipke készítésének rejtelmeivel, valamint a ”megyerikumokról” szóló kisfilmek is megtekinthetők lesznek.

A szervezők – Und Község Önkormányzata, az Undi Horvát Nemzetiségi Önkormányzata Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, a Megyei Értéktár Bizottság és a Nemzeti Művelődési Intézet Nyugat-magyarországi Központja - mindenkit biztatnak, hogy kapcsolódjon be a Megyei Nemzetiségi Nap és a Megyei Értéknap programjaiba, ezáltal ismerkedjen meg megyénk nemzetiségeinek kultúrájával, megyénk értékeivel.

Az esemény megvalósítását a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat támogatta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.