Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Június 19. 12:36, hétfő | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat

Megyei kitüntetések, hétvégi programok

Megyei kitüntetések, hétvégi programok

Június harmadik hétvégéjén falunap, testvértelepülések találkozója, Megyei Nemzetiségi és Értéknap, sportnap és még számos rendezvény várta az érdeklődőket és kikapcsolni vágyókat.

Ezek a sokakat megmozgató események kiváló alkalmat teremtettek arra is, hogy a megyei önkormányzat elismerései gazdára találjanak. A Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díjat két személy is átvehette Németh Zoltán megyei elnöktől.


Győrasszonyfán Albert Miklós orgonaépítő-mester a díj Kulturális Tagozatát kapta meg, az Undon megtartott Megyei Nemzetiségi és Értéknapon pedig a Nemzetiségi Tagozat került egy arra érdemes személyhez, Koloszár Istvánhoz, a Győr-Moson-Sopron Megyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökéhez. (Méltatásukat lásd alább!)

Győrasszonyfán egy másik elismerést is átadott Németh Zoltán: Kovács István, nyugalmazott sportigazgató Győr-Moson-Sopron Megye Emlékérmét vehette át a megyei elnöktől „Győr-Moson-Sopron megye településein az amatőr sportolási lehetőségek elősegítésében, népszerűsítésében végzett több évtizedes szakmai munkájáért, a megyei sportrendezvények szervezéséhez, megvalósításához nyújtott támogatásáért, a sportemlékek, sportrelikviák gyűjtéséért”.

Mindhármuknak gratulálunk!



A díjazottak

Albert Miklós 1983-ban kezdte orgonaépítő tevékenységét. Az elmúlt évtizedek során során számos javítást, restaurálást végzett, több, mint 30 orgonát épített. orgonát épített. Szakmai fejlődése érdekében több külföldi cég munkájával is megismerkedett, így járt Svájban, Németországban neves építőmestereknél.
Tagja a Győr-Moson-Sopron Megyei Kézműves Kamarának, már 1994-ben sikeres mestervizsgát tett. Jelenleg mestervizsga-bizottsági tag. 2001. óta bejelentett szabadalma van, Ajakregál néven. 2003-ban elnyerte a Magyar Kézműves Kamara által meghirdetett Kézműves Remek-díjat. 2014. óta aranykoszorús mester.
Kiváló orgonaépítő tevékenysége mellett számos kiállítás megszervezésének aktív segítője, motorja, de szakmai előadásokat is tart.
Albert Miklós munkái és közösségekért végzett tevékenysége öregbíti Győr-Moson-Sopron Megyei hírnevét határokon belül és határainkon túl, így a megyei önkormányzat méltónak tartotta a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj elnyerésére.



Koloszár István már általános iskolában elkezdett érdeklődni a folklór iránt. Az undi tánccsoport és tamburazenekar megalakulásától kezdve részt vesz annak munkájában,
1974-től ő vezeti az egyesületet. 1994 óta, megszakítás nélkül elnöke az Undi Horvát Nemzetiségi Önkormányzatnak, két cikluson át az Országos Horvát Önkormányzat tagjaként is tevékenykedett. Jelenleg a Győr-Moson-Sopron Megyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Mindegyik szervezetben horvát kultúra ápolása és megőrzése, valamint a horvát nyelv ápolása érdekében tevékenykedett, illetve tevékenykedik ma is.
Az Undon működő „Veseli Gradišćanci” horvát nemzetiségi kultúrcsoport sikerei is nagyban köszönhetők az ő munkásságának. Elhivatott és kitartó munkája is kellett, persze az egyesületi közösséggel együtt ahhoz, hogy a hagyományőrző kultúrcsoport a horvát parlament aranydiplomáját átvehesse. További rangos elismerések, - pld. a Kisebbségekért-díj - elnyerésében is aktív szerepe, sok-sok munkája volt.
Rendszeresen szervezi a horvát kultúrcsoportok fellépéseit: falunapokon, bálokon, fesztiválokon, határainkon innen és határainkon túl is, így Ausztriában, Németországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Romániában, Montenegróban, Szlovéniában és Horvátországban.
Szoros baráti kapcsolatokat ápol ausztriai, horvátországi, szlovákiai kultúrcsoporttal is, szintén a horvát hagyományok és a kultúra ápolása, valamint népszokások felelevenítése, megőrzése érdekében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése