Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Február 09. 05:37, szombat | Helyi
Forrás: Szent Jakab Templom Lébény, Vámosi Eszter kertészmérnök, tanár

Megújul a mosonszentmiklósi plébánia épülete és kertje

Megújul a mosonszentmiklósi plébánia épülete és kertje

Sok jó szándékú ember közös célja találkozott, hogy Mosonszentmiklóson, a plébánia épülete és kertje, végre ismét régi pompájában tündökölhessen.

Mind a helyi Egyházközség, mind a Polgármesteri hivatal, mind pedig az Általános Iskola képviselői fognak most össze, hogy Mosonszentmiklós lakói visszakapjanak egy olyan teret, ahol mindenki találhat majd a maga számára testi-lelki-szellemi feltöltődést nyújtó programokat, lehetőségeket.

Ez a cél és reméljük, hogy ezek a célok hamarosan meg is valósulhatnak.

Először a kertről szeretnék írni, hiszen a projekt ezen része már idén tavasszal megvalósításra kerül.

A Polgármesteri hivatal felajánlotta, hogy a kezdéshez szükséges eszközöket (szerszámok, magok, stb.), biztosítja számunkra a község idei költségvetéséből.

Az Általános Iskola igazgatónője is biztosított minket a támogatásáról, és engedélyezte, hogy a kert szakkör formájában iskolakertként is működjön.

Az új iskolakertben a diákok elsajátíthatják a zöldség- és fűszernövények palántázását, gondozását, hasznosítását. Az elültetett növények lehetőséget adnak arra is, hogy a kertet ne csak a növények, hanem a rovarok, és a ,,madárbarát növények” terméseit kedvelő madarak is „belakják”, így testközelből figyelhető meg a biodiverzitás is. A kerti munka része a komposztálás is, amely a természetes környezet körfolyamatainak bemutatásán keresztül erősíti környezettudatosságukat. Ezen kívül fontos célunk, hogy a kertben teljesen vegyszermentesen folyjon a termesztés. Ezt növénytársításokkal szeretnénk elérni, ami azt jelenti, hogy olyan növényeket ültetünk egymás mellé melyek segítik mások növekedését azáltal, hogy vonzzák a hasznos rovarokat, elűzik a kártevőket, tápanyagot szolgáltatnak, akadályozzák a kártevők vagy gyomok szaporodását, illetve növekedését, vagy egyszerűen árnyékolják a talajt, illetve támasztékot biztosítanak. Ezen kívül természetes növényi levekkel biztosítjuk a tápanyag-kiegészítést számukra, és ezek többnyire a kártevők ellen is hatásosak.

Az iskolakert számunkra a természet egy darabja, ezért fontos forrása lesz a pedagógiai gyakorlatban az életjelenségek megfigyelésének, a konkrét gyakorlati tapasztalatszerzésnek. A hagyományos kertészeti aktivitásokat irányított beszélgetések, szemléltetések, megfigyelések, tanulói kiselőadások, vendégelőadások teszik teljessé.

A tanári iránymutatással megvalósuló közösségépítő munka talán legfontosabb hozadéka, hogy a gyerekek számára megmutatja az élelmiszertermelés első lépcsőit, megismerkednek az alapvető kertészeti és mezőgazdasági tevékenységekkel, alapfogalmakkal. Ösztönzést kaphatnak a későbbi pályaválasztásukra is.

Az itt eltöltött idő egyben terápiás jellegű is, hiszen a kertben töltött idő és tevékenység fizikai változáshoz vezethet, például segíti az izomerő növekedését, könnyebb mozgást eredményez, a finommotorikus képességek javulását okozza. Megmozgatja a nem használt izmokat, javítja a mozgáskoordinációt, az egyensúlyérzéket. Emellett a szellemi, lelki gyógyulást is segíti. Többek között növeli a stressztűrést, javítja az önuralmat, magasabb önértékelést eredményez, javítja a megfigyelőképességet, a döntésképességet és a problémamegoldó képességet. Csökkenti a szétszórtságot, javítja a figyelem összpontosítását. Az egyén társadalmi, szociális életére is kedvező kihatással van, az együttműködési zavarokat csökkenti. Ezt kihasználva nem csak gyerekek, hanem felnőttek is igénybe vehetik a kert terápiás adottságait. Ha alávetjük magunkat a kertterápiának, ez segít, hogy a sikereket és kudarcokat jól viseljük. A tengerentúlon több intézményben – a Michigani Állami Egyetemen már 1955-től – egyetemi oklevelet is lehet szerezni kertterápiából. Mára a kertterápiát kórházakban, ápolási otthonokban, intézetekben, rehabilitációs központokban, iskolákban, börtönökben, táborokban, napközikben, hajléktalanok között és közösségi központokban is alkalmazzák.

A kertben megtermelt terményeket aztán közösen dolgoznánk fel a szakkörös gyerekekkel és a helyi nyugdíjas klub tagjaival, akik így átadhatják tudásukat a gyerekeknek, ezáltal pedig hasznosnak érezhetik magukat. Az idősek által átadott tudás, ismeret, tapasztalat erősiti a gyerekek identitástudatát is, hiszen a helyi népszokásokat, a régi emberek életét, mindennapjait ismerhetik meg általuk.

Szeretnénk rendszeresen régi népi mesterségeket is megismertetni az érdeklődőkkel, mindezt úgy, hogy közben ki is próbálhatják, elkészíthetik az adott mesterség termékeit.

A kertben van egy színpad is, ahol a helyi néptáncosok, citerások is helyet kapnának, hogy bemutathassák produkcióikat.

Bizonyos időközönként bio piacot is szeretnénk szervezni, ahol saját, helyi és környékbeli termelők portékáinak szeretnénk teret adni.

A későbbiekben, ha a plébánia épülete is elkészül, szeretnénk kibővíteni a szolgáltatásainkat. Az épület nagyon jó adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy az általunk kitűzött célokat itt megvalósíthassuk.

Az előadótermekben, amelyek szükség esetén összenyithatók egyetlen nagy helységgé, programokat, előadásokat, szakmai fórumokat és egyéb összejöveteleket lehet szervezni.

A programok közül a gyerekeknek szóló kézműves foglalkozásokat emelném ki. Ezeket a foglalkozásokat főképpen a környezettudatosság, a környezetvédelem, az egészséges életmód és táplálkozás jegyében szeretnénk összeállítani, persze mindezt játékos formában.

Az épület további adottsága, hogy a tetőtér szobák kialakítására is alkalmas, így a nyári időszakban táborokat is szeretnénk szervezni gyerekeknek, valamint a Szent Jakab templom látogatóinak, a Szent Jakab Látogatóközpont vendégeinek is tudnánk itt szállást és programokat kínálni. Az épületben - a felújítását követően - zuhanyzó helység, konyha és étkező is lesz, így válik mindez teljessé a terveink megvalósításához.

Az anyagi forrást az állam által meghirdetett és hamarosan induló „Magyar falu 2019” című pályázat benyújtásával szeretnénk megteremteni. A pályázati összeg 100%-os finanszírozottságú és gyorsított eljárással már júniusban döntésre is kerül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.