Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. November 11. 07:54, szerda | Helyi

Megjelent a legújabb korlátozások tartalmazó rendelet

Megjelent a legújabb korlátozások tartalmazó rendelet

Kedd este a Magyar Közlöny oldalán megjelent a legújabb rendelet, ami a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezés céljából bevezetett korlátozásokat tartalmazza.

Kedden ismét megszavazta az Országgyűlés 90 napra a különleges jogrendet, a veszélyhelyzetben újabb korlátozásokat vezettek be november 11-től, szerdától az ország egész területén.

- Kijárási tilalom lép életbe este 8 és reggel 5 óra között, ami azt jelenti, hogy mindenkinek haza kell érnie este 8 órára. Mindenki köteles a lakóhelyén, tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Ez alól csak az mentesül, aki munkába megy, vagy onnan éppen hazafele tart, de ezt igazolnia kell. Kivételt képez továbbá az egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet, valamint életvédelmi cél.

- Kutyasétáltatás esetén, este 8 és reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen tartózkodás, a lakóhely, tartózkodási hely vagy a szálláshely 500 méteres körzetében.

- Tilosak a gyülekezések, csoportosulások, a közterületeken is.

- Bezárnak az éttermek, azonban kiszállítás lehetséges a továbbiakban is. A vendégek csak az étel elvitele idején tartózkodhatnak az étteremben. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.

- A gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével, az üzleteknek este 7 órakor be kell zárniuk, leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak. Ide sorolhatók a lottózók és a nemzeti dohányboltok is. Ez a szabály vonatkozik a szolgáltatókra is (pl.: fodrász, masszőr, személyi edző).

- A szállodák csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket fogadhatnak, turistákat nem.

- Nem szervezhető rendezvény, így kulturális esemény, sportesemény, magánrendezvény és karácsonyi vásár sem.

- A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatók meg.

- Zárt kapuk mögött zajlanak a továbbiakban a sportmérkőzések, azonban az előzetes hírekkel ellentétben, nem szüneteltetik az amatőr bajnokságokat. Az egyéni szabadtéri sportot engedélyezik, valamint a versenyszerű sportolók is szabadon gyakorolhatják tevékenységüket.

- Tilos a szabadidős létesítmények használata, így a fitnesztermek, fedett uszodák, múzeumok, könyvtárak, mozik, állatkertek és korcsolyapályák látogatása.

- Bölcsődék, óvodák, általános iskolák 8. osztályig nyitva tartanak, 9. osztálytól azonban életbe lép a digitális munkarend, akár csak az egyetemek, főiskolák esetében. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak.

- Magán és családi rendezvényeken maximum 10 fő vehet részt.

- Temetést maximum 50 fő jelenlétével tartható.

- Esküvő lakodalom nélkül tartható. A házasságkötésnél csak a szertartás vezetője, illetve az anyakönyvezető, a házasulók, tanúk, szülők, nagyszülők, testvérek és a házasulók gyermekei vehetnek részt.

- A kórházi, bölcsődei, szociális intézmények dolgozóit, tanárokat és óvónőket hetente tesztelik.

- A 10 000 főnél nagyobb települések egyes közterületein, 6 éves kor felett, kötelező a maszkviselés. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

A szabályok betartását a rendőrség a Magyar Honvédség közreműködésével ellenőrzi. A rendelkezés december 11-ig hatályos. A teljes kormányrendelet megtalálható az alábbi linken: https://magyarkozlony.hu/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.