Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2019. Május 30. 16:10, csütörtök | Helyi
Forrás: É s z a k - d u n á n t ú l i V í z ü g y i I g a z g a t ó s á g

Megemlékezés a történelmi idők legnagyobb őshonos haláról

Megemlékezés a történelmi idők legnagyobb őshonos haláról

Dinoszauruszoktól a kecsegéig....

Vizeink jó állapotba helyezéséhez alapvetően szükséges a halak számára a táplálkozási, szaporodási és vándorlási feltételek biztosítása. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Szigetközi Vízpótló Rendszerek rehabilitációja során a halak számára vízrendszer hossz-menti átjárhatóságának érdekében
térségben több halátjárót létesített.
Fontosnak tartjuk, hogy ezen létesítmények jelentőségéről tájékoztassuk az itt élőket, különös figyelmet fordítva a tanuló ifjúságra.

A térségben élő halfajok közül az igazgatóság az idei évben a tokfélék jelentőségére, fontosságára, különös tekintettel a ma is köztünk élő kecsegére hívta fel a figyelmet mai rendezvényével. A tokfélék közül a viza, a vágótok, a sőregtok és a simatok - kihalás szélén álló, veszélyeztetett különleges őshonos halfajok a túlhalászat, az orvhalászat és a vándorlási útvonaluk megszakítása miatt tűntek el a hazai vizeinkből. Kialakulásuk a dinoszauruszokig vezethető vissza, azaz több mint 200 millió éve élnek velünk együtt. A Duna-menti országok és az Igazgatóság is jelentős erőfeszítéseket tesznek ezen fajok fenntartására.

Vizeink hosszú-távú vándorainak egyik legkülönlegesebbikje a Szigetközben korábban gyakran megforduló viza. A mai rendezvényen Németh József ÉDUVIZIG igazgató köszöntötte a gyerekeket és a meghívott vendégeket, valamint Pannonhalmi Miklós szakértő felhívta a figyelmet az őshonos halfajok védelmére, vándorlási útvonaluk helyreállításának fontosságára. Az eseménynek egy különleges halászélményről való megemlékezés adta az apropóját: a Szigetközben 1958. májusában két helyi halász egy 230 cm hosszú 102 kg súlyú vizát fogott ki. Az igazgatóság elkészítette a kifogott hal sziluettjét és ma, 2019. május 28-án elhelyezte az Ásványrárói Halátjáró térségében, melyet kisiskolások kísérhettek figyelemmel.

A rendezvényre közel 100 tanuló érkezett a Győr-Ménfőcsanak Petőfi Sándor Általános Iskola, a győrszentiváni Móricz Zsigmond Általános Iskola és a Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Bartók Béla Ének-zenei Általános Iskolájából. A Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson Sopron Megyei Szövetségének jóvoltából 100 darab előnevelt kecsegét is telepíthettek a tanulók a Dunába. A rendezvény sikeréhez hozzájárult a Lipóti Termálfürdő Kft is.

A gyerekek örömmel vettek részt a színes programban, melynek során a haltelepítés és a sziluett kihelyezése mellett megtekintették a halátjárót, megismerték annak jelentőségét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni