Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2017. Szeptember 26. 09:11, kedd | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat

Megalakult a Győr-Moson-Sopron Megyei Éghajlatváltozási Platform

Megalakult a Győr-Moson-Sopron Megyei Éghajlatváltozási Platform

Szeptember 22-én, pénteken délelőtt Győrött, a Megyeházán megtartotta alakuló ülését a Győr-Moson-Sopron Megyei Érhajlatváltozási Platform.

E partnerségben – a megyei önkormányzat felkérése alapján és annak koordinálásával – további 14 szervezet vesz részt. Az együttműködés ezen formája a „Megyei klímastratégia kidolgozása, valamint éghajlatváltozási platformok létrehozása és működtetése Győr-Moson-Sopron megyében” című projekt egyik fontos mérföldköve. Az alakuló ülésen a platform-tagok - a közösen elvégzendő szakmai munka fontosságának kifejezéseképpen - együttműködési megállapodást is aláírtak.

Az eseményen a házigazda, Németh Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke megköszönte az együttműködő szervezetek fogadókészségét és a szakmai munkába való bekapcsolódást, majd röviden ismertette a projektet.

Elmondta, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat a „Megyei klímastratégia kidolgozása, valamint éghajlatváltozási platformok létrehozása és működtetése Győr-Moson-Sopron megyében” című, KEHOP 1.2.0-15-2016-00004 kódszámú projektjének megvalósítására az Európai Unió Kohéziós Alapjából és hazai központi költségvetési forrásból 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. Az elnök szólt a projekt fő célkitűzéseiről, célcsoportjairól, a mérföldkövekről és azok ütemezéséről,

Elhangzott, hogy a Platform megalakulása és jövőbeni működése mellett

  • szakmai konferenciák,
  • szemléletformáló rendezvények,
  • workshopok rendezésére is sor kerül

a klímatudatosság erősítése érdekében.

A projekt legfőbb eredménye pedig a várhatóan 2017. év végéig elkészülő Győr-Moson-Sopron Megyei Klímastratégai című dokumentum lesz, amely választ keres és megoldási lehetőségeket javasol a szélsőséges időjárás okozta hatások csökkentésére, kivédésre és kezelésére. Ennek tartalmi vázlatát a rendezvényen a Platform tagjai kézhez is kapták.

A megyei elnök elmondta, hogy a megyei klímastratégia véleményezésének időszaka november végégig tart, mikor is a Platform egy újabb ülésen megvitatja azokat. A megyei közgyűlésnek pedig ez év végéig kell elfogadnia a megyei klímastratégiai dokumentumot. A következő év első hónapjai pedig az elfogadott megyei klímastratégia minél szélesebb körben történő megismertetése történik.

Ezt követően a platform-tagok ellátták kézjegyükkel az együttműködési megállapodást. E dokumentum - többek között - rögzíti, hogy manapság a klímaváltozás jelenti az emberiség számára az egyik kiemelt kockázatot a bolygó további sorsának alakulásában. A változásnak már szemmel is jól látható és érzékelhető jelei vannak, gyakoribbá váltak a szélsőséges időjárási helyzetek. Az éghajlati tényezők közvetlen vagy közvetett hatásainak megismertetése és a megfelelő alkalmazkodási stratégia kialakítása a jelen és a jövő kiemelt feladata. A partnerség tagjai szakmai hozzáértésükkel, aktív részvételükkel konzultációs, tanácsadó, koordinációs, szakmai javaslattevő tevékenységet fejtenek ki, mely hozzájárul a megyei szereplők, a döntéshozók és a közvélemény klímaváltozással kapcsolatos ismereteinek bővítéséhez, a klímaváltozással kapcsolatos szakmai kommunikáció érthetőbbé tételéhez, a klímaalkalmazkodást és a klímaváltozás megelőzését szolgáló tevékenységekhez.

A rendezvény második részében Dobozi Eszter, a Klímabarát Települések Szövetségének képviselője a „Klímastratégia módszertani útmutatójának ismertetése” címmel tartott tájékoztatót, majd a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség tevékenységéről a szervezet elnöke, Lajtmann Csaba ismertetőjét hallgathatták meg a résztvevők. Az ülést Dr. Torma Andrásnak, a Széchenyi István Egyetem tanszékvezető docensének elgondolkodtatásra ösztönző előadása zárta, „A klímatudatos városi közlekedés” címmel.


További információ:

Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat
Cím: H-9021 Győr, Városház tér 3.
Telefon: +36 96 522-245
Fax: +36 96 522-285
E-mail: teruletfejlesztes@gymsmo.hu
web: www.gymsmo.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt