Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2018. Január 21. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Lébényi Pilvax Sík Frida színművésszel - képgalériával

Lébényi Pilvax Sík Frida színművésszel - képgalériával

2018. január 19-én délután 17.00 órától a kultúra szeretetének adta át magát a lébényi IKSZT épülete.

Árendás Anikó főszervező elmondása szerint: „Kérhettük volna, hogy a Magyar Kultúra Napja alkalmából csak a nagy költőink kiemelt műveiből tartsunk felolvasást. De e helyett azt álmodtuk meg, hogy mindenki hozza magával a kedvenc versét, meséjét, novelláját.”

Így történhetett meg az, hogy a színpadon nem csak tökéletesen megtanult és előadott költemények mutatták meg magukat - újabb és újabb köntösben -, hanem az izgalomtól kisírt szemű kislány is a pódium jeles vendége lett pár percre, szorosan ölelgetve édesanyja derekát, miközben szipogva szavalta Móra Ferenc: A cinege cipője c. versét.

Lehet-e ennél odaadóbb tiszteletet mutatni a magyar kultúra iránt?
Bizony, lehet!

Hiszen az esten saját szavalatok is elhangzottak idősebbektől, fiatalabbaktól, helybeliektől. A város első embere sem köszöntővel készült – de Lébényben ezt már megszokhattuk -, hanem kedvenc novellájából olvasott fel részletet, tovább emelve a kialakult családias hangulatot.

A cél az volt, hogy jól érezzük magunkat és emlékezzünk arra, hogy a költészet és a kultúra milyen fontos része az életünknek.


S mindezt csak fokozta, amikor Sík Frida, a Győri Nemzeti Színház színművésze lépett a stílusosan megvilágított „világot jelentő deszkákra”.

Az ő ünnepi műsora a hazaszeretetre hívta fel a figyelmet. Mint mondta: „Olyan csokrot állítottam össze a Magyar Kultúra Napja alkalmából, amiben a magyarságunk lelhető fel. Amiben kitárulkozik az, hogy mi magyarok, milyen gyönyörű helyen élünk és mennyire szép jövő az, ami megteremtődhet a fiataloknak.

Valóban fontos gondolatokat közvetítettél. A Te életedet mennyire határozza meg az előbbi szavalat?

Nagyon örülök neki, hogy magyar vagyok! Igen, nagyon! A műsoromat is egy olyan dallal zártam, ami szintén arról szól, hogy milyen gyönyörű költészete van a magyarságnak. Itt születtünk, itt találunk barátokra, szerelemre és mindez mennyire egybeköt bennünket, magyarokat.

Színművésznő vagy, 2018. január 22-én a Magyar Kultúra Napja alkalmából tartandó győri városi rendezvény szervezője és egyben fellépője is. E mellett gyerekszínházi fellépéseket, angol oktatást és csoportos stúdiómunkában kreatív színi képzéseket is vállalsz. Melyik áll hozzád a legközelebb?

Egy relációs jel van közöttük, az egyenlőség jel. Mindegyik egyenlő számomra és úgy gondolom, hogy így vagyok teljes. A gyerekek is szerves részei az életemnek és a színház is. Nagyon sokat jelent nekem, hogy a színiiskola elvégzése utána a szülővárosomban, Győrben tudtam elhelyezkedni.


Mire készülsz most? Mi a legnagyobb kihívás 2018-ban?

Játszom az Abigél c. darabban és a Vád tanúja lesz a következő bemutatóm. Nagyon remélem, hogy a következő évadban is hasonlóan szép szerepek várnak rám. Hálás vagyok, hogy a gyermekem születése után is folyamatosan kapom az újabb és újabb lehetőségeket. Az a célom, hogy ezt megtartsam.

Ha a Magyar Kultúra Napjának emelkedett hangulatúnak kell lennie, akkor itt méltón ünnepeltük! Emelkedett hangulat volt. Köszönjük, Lébényi Pilvax!

Fotó: Pusztai Dóra

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.