Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Április 08. 00:00, vasárnap | Helyi

Lajta Monitor Múzeumhajó kiállítás Gönyün

Lajta Monitor Múzeumhajó kiállítás Gönyün

2018. április 3-án Gönyün horgonyzott le a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum I. világháborús történelmi kiállítása.

A Magyar Honvédség megalapításának 170. és az első világháború befejezésének, valamint a Hadtörténeti Intézet és Múzeum alapításának 100. évfordulójára emlékezve indult második országjáró körútjára a Lajta Monitor Múzeumhajó 2018. március 29-én. Az április 3. - május 21. közötti országjárás alkalmával Győr és Mohács között 11 kikötőben lesz látható a 147 éves hajócsoda.

AHM Hadtörténeti Intézet és Múzeum tájékoztatása alapján a friss vízállás, valamint az előrejelzések alapján technikailag nem lehetséges a Lajta győri bemutatása. A kiállítás Gönyűn a Kikötő utcában tekinthető meg.

A megnyitón köszöntőt mondott Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, Dr. Fekete Dávis, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere valamint Dr. Ravasz István alezredes.

Április 3-6 között Gönyűn állomásozik a Lajta Monitor. A múzeumhajó minden nap 9.00 – 17.00 óra között látogatható. A programban tárlatvezetés és múzeumpedagógiai foglalkozás szerepel, melyre iskolai csoportok, osztályok a következő elérhetőségeken regisztrálhatnak: 06/1-3251618, hm.hadtortenetim@gmail.com A látogatás mindenki számára ingyenes. Természetesen a szülők gyermekeikkel, egyénileg is kisétálhatnak a hajóhoz, ott azonban egy csoporthoz kell csatlakozniuk.
A parton az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred rakéta indítóállványát is megismerhetik az érdeklődők, ahogy a győri toborzó és érdekvédelmi iroda katonáival, illetve toborzó pontjával is találkozhatnak azok, akik kilátogatnak a négy nap alatt a hajóhoz.

A hivatalos, sajtótájékoztatóval egybekötött megnyitó: 2018. április 03., kedd 10.00.

A honvedelem.hu által készített kisfilmmel bepillanthatnak a hajó belsejébe és további érdekességeket tudhatnak meg a Lajta Monitorról és a további útjáról:

Jöjjenek, és nézzék meg élőben is a Lajta Monitor Múzeumhajót!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni