Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2018. Április 02. 00:00, hétfő | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Kurucsai István, világbajnoki sakknagymestereket tanító pedagógus irányítja a sakkéletet Máriakálnokon

Kurucsai István, világbajnoki sakknagymestereket tanító pedagógus irányítja a sakkéletet Máriakálnokon

A minőségi munkát - az országban egyedül - egy sakktanterem is biztosítja Máriakálnokon, melynek feltételeit és létrejöttét dr. Tóásóné Gáspár Emma polgármester asszony tette lehetővé.

Mint tudjuk, a sakk az a sport, mely a gyermekeket elsősorban koncentrációra neveli és gondolkodni tanítja. Olyan logikai készségek elsajátítására ösztönöz, melyeket a későbbiekben bármilyen témában, oktatási területen hasznosítani lehet.
Kurucsai István is ezt vallja, sőt, véleménye szerint nincs olyan dolog az életben, amire ne gyakorolna jó hatást a sakktudás.


A sakknagymesterek Pista bácsiját még télen sikerült meglátogatnom. Közel egy órán át beszélgettünk, miután véget ért a tanítás, de elmondhatom, még így is csak egy kis rálátást kaphattam az ő eredményekkel teli életéből.


Nincs olyan európai ország, ahol ne sakkoztam volna!– mondja nevetve - A meghívóink alapján a Kádár rendszerben is minden engedélyt megkaptunk a rendőrségtől az utazásokhoz. Több sportágban is jeleskedtem a céllövésben, a fociban és birkóztam is, kötöttfogásban. Ezután talált rám a sakk.


Kurucsai István 1938. december 21-én született Szerencsen.

Feleségétől Ilonától 2 gyermeke (Ilona és Ágota) született. Lányai is kiváló sakkozók, Ilona 1982-ben Női Magyar Bajnok lett. Egy igazi sakkcsalád!
Az 1970-es években került Pétfürdőre dolgozni.

1978-tól lett a Péti MTE új vezető edzője Kurucsai István, míg felesége utánpótlás edző. Az új edző célkitűzése a hosszútávra alapozó saját nevelés volt. Ennek alapját a helyi általános iskolai tanulók biztosították. Ebből az alapból nőtt ki később a nemzetközi hírű ún. „Péti sakkiskola.”

Pétfürdőn, Várpalotán és Veszprémben a szakkör által irányított sakkiskolákban 115 fő 4-12 éves gyermek tanulta a sakkozás alapjait. Az egyesület több neveltje országszerte elismert OB-s szakosztályokat erősített. A nyári önköltséges sakktábor Győrtől Szegedig ismert és kedvelt volt.

Munkássága során a Testnevelési Főiskola sakkedzői szakát záró vizsgákat vezette, a Veszprém Megyei Sakkszövetség Főtitkára, és a Magyar Sakkszövetség Ifjúsági Bizottságának tagja is volt.

Világbajnokokat, ifjúsági bajnokokat nevelt ki - mint mondja - az ő egyedi nevelési stílusának köszönhetően. 65 éve foglalkozik gyerekek tanításával. Ezalatt az idő alatt számtalanszor előfordult, hogy az előtte képzetlen csapatok megyei majd országos bajnokságokat is nyertek.

De nemcsak tanárként, hanem szervezőként is jeleskedett a versenysportban. Nemzetközi versenyeket is szervezett.


Szervezői és sportdiplomáciai eredményeit dicséri, hogy 1987-ben 7 országból 96 versenyző vett részt Pétfürdőn az „I. Nemzetközi 15 éven aluli egyéni- és csapat sakkbajnokság” Európában egyedülálló rendezvényén.
Rendszeresek voltak a szakosztálynál ez idő tájt a népszerűsítő szimultánok, amiket legtöbb esetben Kurucsai István és Szalai Ildikó adott. Előfordult, hogy 100 táblás szimultánokat rendeztek.

1994-ben Pétfürdőről Budapestre költözött.

Legnevesebb tanítványai:

  • Lékó Péter (Szeged) – 1994-ben világbajnok Szegeden
  • Fodor Tamás (Solt) – 2000-ben világbajnok Spanyolországban
  • Kiss Fernanda (Polgárdi) – 1992-ben 3-dik Lengyelországban
  • Varga Zalán (Győr) – 1989-ben 5-dik Porto Rico-ban
  • Szalai Ildikó (Pétfürdő) – 1986-ban 11-dik Litvániában

20 éve él Mosonmagyaróváron. Jelenleg is több iskolában és több településen tanít. Naptárában nincs is több hely, minden idejében diákokkal foglalkozik. Életét nagyon szervezetten éli – talán erre is a játék tanította…

Találkozásunkra is felkészülten, dokumentumok garmadával érkezett – fotók, emléklapok, archivált levelek, meghívók, megőrzött újságcikkek vártak, külön-külön dossziéba fűzve. Pista bácsi igen alapos, múltat tisztelő ember.
Azt is feljegyezte, hogy kinek szeretne köszönetet mondani a sakk-tanterem létrehozásáért, az ő régóta dédelgetett, megvalósult álmáért.


„A köszönet és a hála fontos dolog. Egyedül nem lettem volna erre képes. Mindig szükség van olyan emberekre, akik szívesen segítenek. Én pedig, ahol csak lehet, megemlítem a nevüket!”


A listán először a polgármester asszonyt emelte ki, aki első megkeresésre mellette állt, termet alakíttatott át az iskolában, és lehetőséget adott arra is, hogy a máriakálnoki diákok díjmentesen vehessenek részt a sakkpedagógus óráin. Köszönet illeti Csilla néni és a szociális dolgozók szorgalmas és kitartó munkáját is, aki mindig tiszta környezettel várja a gyermekeket az előadóterembe.


Abba a terembe, ahova időközben bekerült több, múlt századbeli szekrény is, mely részben Pista bácsi öröksége – van, amelyiket az édesapjától örökölte -, részben a gyűjteményei, szerzett érmei és oklevelei muzeális otthona. Ezeket a méretes bútorokat az 5 perces Étterem segítőkész vezetőjének segítségével sikerült jelenlegi helyére szállítani. És hogy a kellemes légkör is megoldott legyen, a papírra vastag betűvel volt felírva a szomszéd néni is, aki a lépcsőházi növényeit ajánlotta fel, amikor elújságolta neki, hogy elkészül az első, igazi sakktanterme!

Tényleg nagyszerű összefogás eredménye.

Kurucsai István idén ünnepli majd a 80. születésnapját - s bár az élete eddig sem volt híján az elismeréseknek, nagy büszkeséggel tölti el a sakktanterem kialakítása.

Jelentkezni bármikor lehet 4 éves kortól, tudásszinttől függetlenül az 5 tanéves „Kurucsai István Ifjúsági Sakkakadémia” alábbi oktatási helyszínein.

Hétfő / Kedd 15.00-15-40 Mosonmagyaróvár, Piarista Iskola - kezdők, haladók

Szerda / Csütörtök 14.00-14.40 Máriakálnoki Iskola - óvodások, kezdők, haladók

Képgaléria: Sakk Múzeum a Fehér Ló Közösségi Házban

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 15:08, szerda | Bulvár

Hollywoodi világsztárokkal várja látogatóit a Budapest Comic Con

Idén is megrendezik Magyarországon a világ legnagyobb és legjelentősebb popkulturális eseményét, a Comic-Cont:

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.