Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. Február 19. 13:19, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - a cseh és szlovák lapok a gazdaságról, adósságról, párttámogatottságról

Külföldi sajtó Magyarországról - a cseh és szlovák lapok a gazdaságról, adósságról, párttámogatottságról

A Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap keddi számában úgy véli, hogy az energiapolitika is jól mutatja a magyar kormány politikájának a kiszámíthatatlanságát.

A lap úgy látja, nincs jó állapotban a magyar gazdaság. A GDP 2,7 százalékos éves szintű visszaesését a tavalyi utolsó negyedévben "még a pesszimista közgazdászok is sokknak minősítették". Az Orbán-kormány a hosszan tartó recesszióban és a választások előtti évben unortodox gazdaságpolitikája keretében elrendelte a rezsiköltségek csökkentését, hogy mérsékelje a választók terheit. "Ennek a legújabb lépésnek is nacionalista színe van" - írja Martin Ehl, külpolitikai rovat vezetője az "Orbán a cégek rovására olcsóbb energiával vásárol választókat" című elemzésében.
Szerinte a kormány rendkívüli intézkedései - bankadó, telekommunikációs adó és most a rezsicsökkentés - elsősorban a külföldi kézben lévő cégeket sújtják. A kormány megvette az E.On magyarországi részesedését, s Orbán a gázszállításokról az oroszokkal kezdett tárgyalásokat. Hogy ezen a téren végül is milyen lesz a kormánypolitika, az egyelőre nem világos, s ezt valószínűleg a miniszterelnök sem tudja. A váratlan, majd módosított lépésekkel való eddigi tapasztalatok alapján tulajdonképpen meglepő lenne, ha az energiapolitikában világos lenne, mit is akar a kabinet - vélekedett Ehl.
A Sme liberális szlovák lap Az "Orbán választások előtti éve" című kommentárjában azt fejtegeti, hogy a Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között elmaradt megállapodás miatt nem csak megdrágul az állam adósságállományának finanszírozása, de teljesen leállt a külföldi befektetői tőke beáramlása is. "Magyarországnál rosszabbul már csak a csődhöz közelítő Görögország, Ciprus és Spanyolország áll" - állítja a Sme. Leszögezi: a magyar kormányfőnek azonban "ez is jó ár azért, hogy nyerjen a jövő évi választásokon". A lap szerint ehhez szabad kezekre van szüksége, hogy az államból "az utolsó forintot is kisajtolja és azt népszerű intézkedésekre szórja szét." Hozzáteszi: azonban az idén szétszórt pénzt is ki kell majd fizetnie a magyaroknak, ráadásként életük néhány további évét élhetik le a "korrumpált, arrogáns lágy-diktatúrában".
A magyarországi politikai pártok támogatottságával kapcsolatos felmérés eredményeiről számolt be kedden a pozsonyi Pravda. "A főiskolákat a Jobbik tartja a hatalmában" című írásában a független lap "sokkolónak" nevezi a felmérés eredményeit. Megállapítja: amennyiben a parlamenti választásokon csak a felsőoktatási intézmények hallgatói voksolnának, a magyar választásokat a "romaellenes, antiszemita, leplezetlenül fasiszta Jobbik" nyerné, mivel a diákok egyharmada őket választaná.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.