Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Március 17. 08:27, szerda | Helyi

Kevés a diák a rajkai iskolában

Kevés a diák a rajkai iskolában

Kevés a diák a rajkai Békefi Ernő Német Nemzetiségű Általános iskolában, ezért várják a leendő tanulókat.

Az átlag osztálylétszám 15 fő, az elsősök azonban ennél is kevesebben vannak. Az iskola fenntartója szerint kis létszámban sokkal hatékonyabban tanulhatnak a gyerekek, több idő marad a tehetséggondozásra és a gyakorlásra is. Ennek ellenére még így kevés a gyermek - mondta el portálunknak Molnár Kálménné, a Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője, az iskola fenntartója.

Az iskola működtetését 4 éve vette át a Német Nemzetiségi Önkormányzat. Ez idő alatt szinte teljesen megújult az épület. Kicserélték az ablakokat, szigetelték az épületet, napelemek kerültek a tetőre, megújult a fűtésrendszer és az étkezdét is felújították. Az iskola a sporton át a művészeteken keresztül sokféle lehetőséget kínál. Kiemelkedő a rajzoktatás, alapfokú művészeti intézményként pedig számos hangszeren tanulhatnak: dobolhatnak, hegedülhetnek, furulyázhatnak is a gyerekek, az eszközöket pedig az iskola biztosítja. A nemzetiségi iskolában intenzív a nyelvoktatás.

Volt, amikor 300 gyerek tanult itt, jelenleg 121 diákja van az iskolának, ami ősztől még kevesebb lesz, hiszen több nyolcadikos megy el, mint ahány elsős érkezik. Ezért is szeretnék, ha minél több beiratkozó lenne a következő tanévre. Medgyesi Imre, az iskola igazgatója elmondta: a közlekedés is biztosított, hiszen az iskolától nem messze található a buszmegálló, valamint a tanárok egy része is Mosonmagyaróvárról jár Rajkára.

Az iskola napközis foglalkoztatást is biztosít a tanulóknak.Az igazgató szerint minimális költségekkel kell számolnia a szülőknek. A tankönyveket ingyen kapják a gyerekek, az önkormányzat a füzeteket is biztosítja a faluban és egy tanszer csomagot is kapnak a gyerekek. Néhány száz forintból pedig háromszori étkezést biztosítanak a diákoknak, valamint az Iskolagyümölcs Programban is részt vesznek.

Az iskolai beiratkozás a tavasszal lesz, a szülők azonban egészen szeptemberig dönthetnek úgy, hogy a rajkai iskolába íratják gyermekeiket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.