Városlista
2020. október 29, csütörtök - Nárcisz

Hírek

2020. Október 16. 12:29, péntek | Helyi
Forrás: Két hónap alatt közel húsz vadbaleset a környék útjain

Két hónap alatt közel húsz vadbaleset a környék útjain

Két hónap alatt közel húsz vadbaleset a környék útjain

Az elmúlt két hónapban közel húsz vadbaleset történt a Mosonmagyaróvár környéki utakon. Szerencsére egyik sem járt személyi sérüléssel.

A vadbalesetek szempontjából a nyár végi és az őszi hónapok számítanak a legveszélyesebb időszaknak. Ilyenkor van ugyanis az őzek násza, majd a szarvasbőgés, amikor az állatok még kiszámíthatatlanabbul viselkednek és nagyobb eséllyel bukkanhatnak fel a közutakon is.

Ebben az időszakban fel kell készülni a vadon élő állatok által okozott veszélyhelyzetekre az utakon, ami nagyobb odafigyelést vár el a járművezetőktől – mondta el Zwickl Krisztián, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság balesetmegelőzési főelőadója a Mosonvármegye kérdésére. Hozzátette: a környék útjain az elmúlt két hónapban összesen közel húsz vadelütés történt. Szerencsére ezek egyike sem jár személyi sérüléssel. Ezzel szemben az év más időszakában havonta alig egy ilyen eset fordul elő.


Az elmúlt két hónapban a legtöbb ilyen baleset az 1-es számú főúton volt, de hasonló mértékben történt vadelütés a 86-os főúton is. Legutóbb a hétvégén következett be ilyen baleset az 1-es főút 148-as kilométer szelvényében, ahol kamion elé ugrott egy méretes szarvas a hajnali órákban.


Zwickl Krisztián arra figyelmeztet, hogy ez az időszak a szokásosnál is nagyobb odafigyelést követel a gépjárművezetőktől. Ezzel együtt a legóvatosabb vezetés mellett is megtörténhet a baj. Kiemelte: a vaddal történő ütközés sok esetben szinte elkerülhetetlen, hiszen az állat egyik pillanatról a másikra, hirtelen kerül az autó elé, mégis nagyobb óvatossággal akár megelőzhetők lennének ezek a balesetek. Ennek érdekében figyelni kell a vadveszélyt jelző táblákat és az ilyen útszakaszokon csökkenteni a sebességet. Ezeken a helyeken az autó vezetőjének érdemes folyamatosan szemmel tartania az út menti környezetet is. Előfordulhat, hogy sáros vadnyomok figyelmeztetnek az állatok jelenlétére. Érdemes behúzódni az út középvonala felé, mivel a szélén nehezebb időben észrevenni és elkerülni a felbukkanó állatokat. A féktávolságon belül észlelt vad megjelenése esetén nem lehet mást tenni, mint erőteljesen fékezni és használni a jármű hangjelzését, de kerülni kell a hirtelen kormánymozdulatot, ugyanis elütni a vadat még mindig jobb, mint frontálisan ütközni a szemből érkezővel, vagy egy útszéli fának csapódni.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 29. 11:40, csütörtök | Helyi

Jövőre nyit az új bölcsőde Dunakilitin

Felavatták az új dunakiliti bölcsődét, melyben 24 kisgyermeknek biztosítanak majd felügyeletet jövő év elejétől.

2020. Október 29. 11:28, csütörtök | Helyi

Mobil kormányablak Bezenyén

Első alkalommal lesz elérhetők a Mobil Kormányablak szolgáltatásai november 10-én, kedden 13 és 15 óra között Bezenyén.

2020. Október 29. 10:58, csütörtök | Helyi

Közmeghallgatást tartott a levéli önkormányzat

Közmeghallgatást tartott Levél Község Önkormányzata október 28-án. A közmeghallgatáson a település polgármestere tartott beszámolót a 2019-es és 2020-as év eseményeiről, beruházásairól, fejlesztéseiről.

2020. Október 29. 10:57, csütörtök | Helyi

Önkénteseket toboroz a KESZI

Önkénteseket keres a Mosonmagyaróvári Térségi Társulás Kistérségi Egyesített Szociális Intézménye.