Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Március 05. 10:07, kedd | Helyi
Forrás: Talpas Balázs

Képes beszámoló a kimlei Farsangi fánk versenyről

Képes beszámoló a kimlei Farsangi fánk versenyről

Kimlén immár harmadszor került sor a fánk sütő és házi lekvár versenyre, melyre a faluházban került sor.

A farsangi népszokásokat ezidőtájt a mulatozás, lakomák, bálok jellemzik. Az aztalra kerülő ételek sorában kiemelkedő helyet foglal el a fánk. A fánksütés eredete a múlt homályába veszett, de a mai napig is hódolnak farsang idején e szokásnak.

Kimlén immár harmadszor került sor a fánk sütő és házi lekvár versenyre, melyre a faluházban került sor. A megmérettetésre, otthon készített egy tányérra való fánkkal, vagy sajátkészítésü lekvárral lehetett jelentkezni.

Helyi zsűri döntött a helyezésekről, miután mindent végigkóstoltak.

Minderre egy kultúrális műsor keretében került sor, ahol Kimle polgármestere, Eller Gizella köszöntötte a versenyezni kívánókat és az érdeklődőket. Először a szenior táncosok bemutatójára került sor,

majd következett a nézők számára a fánk és lekvár kóstolás.

Volt itt szalagos fánk, csöröge fánk, lekvárral töltött fánk, túróval töltött fánk, kicsi és nagy egyaránt. A lekvárok kedvelői, több, mint tízféle íz között válogathattak, a pitypang lekvártól a hagyományos szílvalekvárig. Közben megismerkedhettek az érdeklődők a paverpol kézműves technikával Lángh Ildikó és Kertészné Marika vezetésével, a patchwork/foltvarrás rejtelmeivel Ábrahámné Éva segítségével, a mézeskalács dekorálásával Élőné Fehérvári Andrea bemutatása mellett, mely a gyerekek körében aratott nagy sikert.

A színházterem falain, egykori falvédők bemutatására került sor, valamint régi konyhai és szobai berendezések miniatűr válozatában gyönyörködhettek a nézők.

A további szórakoztatásról a Károlyházáról érkezett Kabarétársulat gondoskodott, tapsra és nevetésre késztettve a közönséget.

Végül a "szigorú" zsűri döntése alapján a fánksütésben jeleskedő Németh Annamária kapott különdíjat, Vrabel Károly fánkjáért és finom lekvárjáért kapott oklevelet, Weidinger Ferencné, Világi Józsefné, Nagy Tibor, Faragó Miklósné szintén oklevelet érdemelt a finom készítményeiért.

Tomasitzné Novitz Márta pedig az erre az alkalomra Lángh Ildikó által készített alkotását vehette át. A vidám hangulatú rendezvényen többször elhangzott, hogy jövőre megint találkozunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.