Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Június 01. 08:00, csütörtök | Helyi
Forrás: http://www.katasztrofavedelem.hu/

Június 1-jén kezdődik a központi szúnyoggyérítés

Június 1-jén kezdődik a központi szúnyoggyérítés

A kivitelezés a Szigetközben és a Tisza-tónál kezdődik, mivel jelenleg ezeken a területeken a legtöbb a vérszívó.

Az elmúlt hetek esős időjárása miatt több helyen is megindult a szúnyogok fejlődése. A Szigetközben már jelentős szúnyogártalomról lehet beszélni, ezért június 1-től Mosonmagyaróvár és Győr térségében kiterjedt szúnyoggyérítést végeznek. Légi és földi módszer együttes alkalmazásával kezdik a vérszívók elleni védekezést, kiegészítésül pedig megkezdik a tenyészőhelyeken a lárvák biológiai gyérítését is. A turisztikai régiók közül elsőként a Tisza-tó körüli településeken végeznek légi védekezést.

A központi szúnyoggyérítési programot a katasztrófavédelem irányítja, a szúnyoggyérítés éppen aktuális heti ütemterve a holnapi naptól folyamatosan elérhető lesz a katasztrófavédelem honlapján.

Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, továbbá idén is van lehetőségük jelezni a katasztrófavédelem megyei ügyfélszolgálatai felé, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A szakemberek folyamatosan mérik a szúnyogok egyedszámát, és ha szükségessé válik, a következő hetekben elrendelik a szúnyoggyérítést ott, ahol a helyzet ezt indokolja.

A katasztrófavédelem kiemelt figyelmet fordít a méhészek megfelelő tájékoztatására, hiszen az állatok védelme miatt fontos, hogy időben értesítést kapjanak a munkálatok helyszíneiről és időpontjairól. A légi szúnyoggyérítés az esti órákban zajlik majd, a földi pedig naplementekor kezdődik. A munka így a leghatékonyabb és így jelenti a legkisebb kockázatot a méhekre. A felhasznált irtószerek használatát az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyezi, az emberekre háziállatokra, melegvérű élőlényekre teljesen veszélytelen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése