Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. December 05. 19:28, szerda | Helyi
Forrás: AV GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI ADÓ- ÉS VÁMIGAZGATÓSÁGA, FOTÓ: PIXABAY

Jövőre adókártyával váltható ki a horgászengedély

Jövőre adókártyával váltható ki a horgászengedély

2019-től bővül az adóigazolvánnyal intézendő ügyek köre, például már a jövő évi horgászkártya kiváltásához is szükség van az adóazonosító jelet igazoló okmányra.

A munkavállalással, ingatlan- vagy gépjármű-adásvétellel kapcsolatos ügyintézés már most sem lehetséges adókártya nélkül a kormányablakban, az ügyvédnél vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyfélszolgálatain.

Ma Magyarországon a hivatalos ügyek többsége csak adókártyával intézhető. De mi a teendő, ha valakinek nincs adóigazolványa, esetleg elvesztette, ellopták, vagy éppen megváltoztak az adatai a kiállítás óta?

Ezekben az esetekben a NAV honlapjáról letölthető T34-es adatlapon lehet adókártyát igényelni. Az adatlap benyújtható elektronikusan az Ügyfélkapun keresztül, vagy papíron – akár személyesen, akár postázva – az ország bármely NAV ügyfélszolgálatán vagy a Kormányablakokban működő NAV-ablakokban.

Ingyenesen állítja ki az adóigazolványt a NAV, ha első igazolványról van szó, ha adatváltozás miatt kérik a cserét, vagy ha ellopták az okmányt. Háromezer forintba kerül a pótlás azonban, ha az igazolvány elveszett, megrongálódott vagy megsemmisült. A talált vagy megrongálódott adókártyát el kell juttatni a NAV-hoz.

A számos, kizárólag adókártyával intézhető ügy mellett idén a horgászoknak is érdemes lesz ellenőrizni, hogy megvan-e az igazolványuk, amire szükségük van a jövő évi horgászkártya kiváltásához. A NAV az igényléstől számított 15 napon belül elkészíti és postázza az adókártyát, de szükség esetén az adóazonosító jelről igazolást állít ki, ami helyettesíti az adókártyát mindaddig, amíg azt meg nem kapja az igénylő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.