Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2015. Február 20. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jövő kedden kiürül a görög államkassza

Jövő kedden kiürül a görög államkassza

Benyújtotta a görög vezetés a 240 milliárd eurós hitelmegállapodás hat hónapos meghosszabbításáról szóló kérelmét – közölte egy kormányforrásra hivatkozva több hírügynökség is. A kérés kimondottan az EU-forrásból származó (EFSF) hitel meghosszabbítására vonatkozik, és azt jelentheti, hogy módosulhatnak a kifizetés jelenlegi feltételei is - számol be a Világgazdaság.

Janisz Varufakisz pénzügyminiszter szerdán optimistán nyilatkozott a Katimerini című görög lapnak, a politikus közölte, hogy már közelednek az álláspontok a hitelezők és a görög kormány között.

Athén azt reméli az új javaslattól, hogy végre sikerül megegyeznie hitelezőivel – az unión kívül a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Központi Bankkal. Az EKB egyébként már szerdán lépett: a korábbi ellenkezést feladva végül a korábban javasolt 5 milliárd euró helyett 3,3 milliárd euróval növelte meg a görög bankok által lehívható 65 milliárdos likviditási hitelkeretet.

A görögök az utolsó előtti pillanatban léptek: ezen a héten kellene valamiféle megállapodásra jutni, hiszen a jövő hét végén lejár a hitelprogram. Az idő azonban ennél is jobban szorít: jövő kedd az első olyan nap, amikor elméletben kiürülhet az államkassza, a pénzügyminisztérium azonban megnyugtatott mindenkit, hogy a rendelkezésükre állnak a szükséges források, ha az euróövezet engedélyez legalább egyhetes hosszabbítást. A kincstár tartalékai az elmúlt hetekben süllyedtek aggasztó szintre, miután januárban egymilliárd eurós lyuk keletkezett a büdzsében. Varufakisz egyébként ennek pótlására is forrást kért az EKB-tól, ezt azonban a frankfurti székhelyű jegybank elutasította, mivel ez közvetlen állami támogatásnek minősült volna, ami ellentétes a szabályozással.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik