Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2019. Július 23. 10:14, kedd | Belföld
Forrás: mti

Jelentősen nőhet a céges autólízing iránti kereslet

Jelentősen nőhet a céges autólízing iránti kereslet

A Business Lease elemzése szerint Magyarországon növekvő, de a nyugati piacokhoz képest még alacsony a lízingelt gépjárművek száma.

Az MTI-nek kedden küldött közleményben kiemelték, a nyugat-európai országokban akár a 40-50 százalékot is eléri a lízinggel finanszírozott gépkocsik aránya, míg Magyarországon a 2 százalékot közelíti a piaci részesedésük.

Az első negyedéves piaci statisztikák alapján az idén akár 10 százalék fölött nőhet a járművek lízingfinanszírozása a tavalyi évhez képest.

A Magyar Lízingszövetség kimutatása szerint januártól március végéig a tavalyi év azonos időszakához képest 13 százalékkal, 60,2 milliárd forintra nőtt a lízingelt személyautókra és kisteherautókra fordított összeg .

Európában a Deloitte elemzése alapján 2010-ben még 7,3 millió új gépjárművet vásároltak magánszemélyek, és 7,2 millió céges gépkocsit állítottak forgalomba, ezzel szemben 2016-ban 6,3 millióra csökkent a magán vásárlások, és 8,7 millióra nőtt a céges beszerzések száma. A kutatócég előrejelzései alapján 2021-re akár 63 százalékra gyarapodhat a vállalatok számára forgalomba helyezett gépkocsik aránya, és elérheti akár a 10 milliós darabszámot is.

Míg Angliában, Hollandiában, Németországban, Franciaországban, Olaszországban a teljes piacon akár 40-50 százalékot is eléri a lízingelt gépkocsik részesedése, addig Magyarország útjain 3,6 millió gépkocsi fut, ebből megközelítőleg 50 000 autó a lízingelt vagy flottakezelt, ami 1,6 százalékos arányt jelent.

Magyarországon a kis- és középvállalkozások erősödésével bővülhet a lízingre szerződők száma, ezek a vállalatok jellemzően 8-10 éves gépkocsikat használnak.

Buchta Norbert, a Business Lease ügyvezető igazgatója szerint a hazai vállalatok a céges autót még mindig luxusnak tekintik, éppen ezért a vásárlóerő és a gazdaság növekedéséhez hasonlítva lassan nő a lízingelt járművek száma.

A magyar flottakezelő- és lízingpiac 80 százalékán a magyarországi 5 legnagyobb lízingcég osztozik, rajtuk kívül 15-20 kisebb, 100-150 autóból álló flottával rendelkező cég tevékeny a piacon.

Címkék: autó, lízing

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni