Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2018. December 01. 14:15, szombat | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Jánossomorja történetének legnagyobb kerékpárút fejlesztése valósult meg

Jánossomorja történetének legnagyobb kerékpárút fejlesztése valósult meg

2018. november 30-án hivatalosan is átadták az új kerékpárutat Jánossomorján.

Az új útszakasz egy részét Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője, Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke és Lőrincz György polgármester kerékpáron is kipróbálta.

2017-ben nyert az a benyújtott TOP (TOP-3.1.1-15-GM1-2016-00015 azonosító számú) pályázat, melynek keretében 348 millió forint, vissza nem térítendő támogatásban részesült Jánossomorja. belterületi kerékpárút kialakítására. – kezdte köszöntő beszédét Nagy István.

A 4.3 km hosszú új kerékpárút tudatosan és tervszerűen szeli át a várost és köti össze a különböző csomópontokat, tovább növelve a város infrastruktúráját. A szükséges beruházás a későbbiekben közös munkával tovább bővíthető lesz Andau (Ausztria), Mosonmagyaróvár és Csorna felé.

Kívánom, hogy a város lakói használják sokáig a biztonságosan kialakított, ma átadott új útszakaszokat!

– tette hozzá.

Lőrincz György, Jánossomorja polgármestere beszédében kiemelte

Régi vágya volt a településnek a kerékpárút megépülése. Jó néhány folyamaton ment keresztül, mire megvalósulhatott. A fejlesztés részeként egy kerékpárforgalmi hálózati terv elkészítésével és elfogadtatásával kellett kezdeni a munkálatokat, melyeket az engedélyezési és kiviteli tervek követtek. A beruházást két kivitelező nyerte el a közbeszerzésen: a MAKADÁM Kft.és az Útkorona Kft.

A beruházásban nemcsak kerékpárút megépítésére, hanem járda-felújításra és teljes útfelújításra is sor került egyes szakaszokon.

Az új fejlesztés ismertetéseit Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke folytatta.

Egy város nem attól lesz város, hogy a dokumentumokban mi szerepel, hanem attól, hogy megtalálhatóak-e az adott térségben a polgári élethez szükséges szolgáltatások. Jánossomorján is egy hiánypótló beruházás valósult meg. Nemcsak egy szimpla kerékpárút épült, hanem egy komplett hálózat, ami lehetővé teszi, hogy ezek után már két keréken is biztonságosan lehessen közlekedni a városban.

Meggyőződésem, hogy ha a kerékpározás szabályait a gyerekekkel megszerettetjük, akkor van esélyünk arra, hogy ezek a gyerekek felnőtt korukban is kerékpározzanak.

Az elnök hangsúlyozta: A megyében 2.5 millió tonna az éves szén-dioxid kibocsátás, míg az erdeink ennél kevesebb, mint 10 %-át képesek feldolgozni. Ennek következményeként, ha minél többen választják a kerékpározást, annál inkább javulhatnak az említett értékek.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt