Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Január 27. 15:36, szerda | Helyi

Intézkedések a madárinfluenza miatt

Intézkedések a madárinfluenza miatt

Magas patogenitású madárinfluenza jelenlétét mutatták ki a szlovák Doborgaz (Dobrohost) község egyik baromfi-állományában január 22-én.

A kitörés körül elrendelt védő- és megfigyelési körzet Győr-Moson-Sopron megyébe is átnyúlik, így azt elrendelték Dunasziget, Dunakiliti és Feketeerdő települések teljes közigazgatási területére.

Dr. Hercsel György főosztályvezető megyei főállatorvos a megfigyelési körzetbe tartozó baromfitartó gazdaságokra/háztáji udvarokra az alábbi intézkedések alkalmazását írta elő.
1.) A gazdaságok ki-és bejáratánál a járművek és személyek fertőtlenítésére alkalmas eszközt kell elhelyezni.
2.) Fertőtlenítésre csak az állattartó telepi használatra javasolt, forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező fertőtlenítőszer használható.
3.) A gazdaságokkal érintkezett eszközöket, járműveket haladéktalanul takarítani, fertőtleníteni kell.
4.) A gazdaságokat érintő járműforgalmat minimalizálni indokolt. A gazdaságokba csak olyan személyek léphetnek be, akik jelenléte az állatok ellátása, hatósági felügyelete miatt szükséges.
5.) Baromfi és más fogságban tartott madár vagy emlősfaj csak a megyei kormányhivatal engedélyével vihető be a baromfitartó gazdaságokba, illetve hozható onnan ki. Tilos ezen állatok vásárának, versenyeinek, bemutatóinak, kiállításainak tartása, valamint szabadon engedése.
6.) A gazdaságokban észlelt megnövekedett megbetegedési vagy elhullási arányt, továbbá a termelésben bekövetkezett jelentős változást a tulajdonosok kötelesek jelenteni a Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálynak.
7.) Tilos a baromfi megfigyelési körzeten belüli mozgatása, kivéve a megállás nélkül történő átszállítást. Tilos továbbá a baromfi megfigyelési körzeten kívüli gazdaságokba, létesítményekbe történő szállítása.
8.) Tilos a baromfitartásból származó alom, tárgya, hígtrágya (kormányhivatali engedély nélküli) kivitele, szétszórása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek