Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2017. Július 17. 00:00, hétfő | Helyi

Ingyenes tanulási lehetőségek Skandináviában

Ingyenes tanulási lehetőségek Skandináviában

Két éve döntöttem el, hogy biztosan külföldön szeretnék tovább tanulni, miután elmentem a Budapesten megrendezett Educatio kiállítàsra.

Mindegyik egyetem bemutatkozó elő adását végig hallgattam, azonban végén el kellett döntenem, hogy melyik egyetem tetszik a legjobban és melyik milyen előnyökkel jár. Mindeféleképpen külföldön és angol nyelven szerettem volna tanulni, de akkor még nem voltak konkrét elképzeléseim, hogy mit is tanulnék szívesen. Tavaly ősszel választottam ki, hogy Marketing Menedzsmentet szeretnék tanulni Dániában, Horsensben.


Hogyan épül fel a dán oktatási rendszer?

Itt teljesen másképp épül fel az egyetemi rendszer, mint Magyarországon. Az én szakom összesen három és fél év, azonban egy három hónapos és egy fél éves gyakorlat is bele tartozik ebbe az időbe. Szertintem ez egy hatalmas lehetőség a jövőre nézve, hiszen így nem a diploma védés után kell keresni egy céget, ahol az adott szakterületen tapasztalatot szerezhetsz. Az egyetemekre való jelentkezést egy dán rendszeren keresztül kell véghez vinni, ahol a rengeteg dokumentum mellett motivációs levelet és önéletrajzot kell feltölteni. Ami a nyelvvizsgát illeti, kizárólag vagy az egyetem által összeállított nyelvvizsga az elfogadott vagy olyan fajta nyelvvizsga amit külföldön is mindenhol elfogadnak. Általában az egyetemek július közepéig küldik ki a felvételről szóló leveleket.


Milyen lehetőségeid vannak, ha Európai diák vagy?

Én személy szerint augusztus elején költöztem ki, hogy mindent megismerjek és elintézzek mire elkezdődik az egyetem a hónap végén. Dániában egy sárga kártya nevezetű engedély kell ahhoz, hogy munkát tudj vállalni és ennek a lefolyási ideje akár 2-3 hónapba is beletelhet. Miután megérkezett a kártyám, elkezdtem munkát keresni, amit a tanulmányaim mellett tudok végezni. Az iskolában találtam egy hirdetést, hogy olaszul beszélő diákot keresnek egy dán céghez részmunka időre. Kiderült, hogy van a cégnek magyar vonatkozása is, így, mind a magyar részen mind az olasz részen tudok dolgozni. Itt tapasztaltam hogy mennyire fontos a nyelvek ismerete és milyen hatalmas előnnyel rendelkezik valaki, ha az angolon kívül beszél más nyelvet is.


Az Európai diákoknak van egy “SU” nevezetű lehetőség, aminek a feltétele minimum heti 10-12 órás munkaidő és az egyetemi tanulmány. Ez az ösztöndíj egy pénzbeli támogatást jelent, amit az állam minden hónapban biztosít a diákoknak. Az Európai Unió tagjai 180 órát tanulhatnak ingyenesen a dán nyelviskolában, így a legtöbb diák beirtakozik a nyelvtanfolyamra, hogy legalább egy alap nyelvtudást elsajátítson.


A nyelviskolában legtöbbször beszédkészség fejlesztő gyakorlatokat csinálunk, sokszor párban vagy csoportban kell megoldani a feladatokat. Az elején mindenkinek nagyon szokatlan volt a nyelv, főleg a szavak kiejtése, azonban a tanárok próbálnak játékosan tanítani és mindenben segítenek minket.


Milyen az egyetemi közeg?

Legtöbbször négy fős tanulócsoportokban dolgozunk az egyetemen, amit a tanárok úgy állítottak össze, hogy két azonos nemzetiségű diák ne legyen egy csoportban. Ezzel a módszerrel sokkal jobban az ismerkedésre vagyunk utalva és jobban megismerjük egymás képességeit, szokásait és kultúráját. Rengeteg nemezetiségű diák tanul az egyetemen, emiatt félévente legalább egyszer rendeznek egy kulturális napot, amikor minden nemzet bemutathatja az országa konyháját, zenéjét és ami a kultúrájához kapcsolódik.


Kinek ajánlom Dániát?

Mindenkinek ajánlom a Dániai továbbtanulást, aki egy barátságos, nyitott és lehetőségekkel teli környezetben szeretne élni. Egy percig sem bántam meg, hogy ezt az országot választottam!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a

2024. Április 30. 19:14, kedd | Sport

Gender Tamás Junior a Circuit Du Val D\'Argenton versenypályán versenyzett

Sok nehézség ellenére is elődöntőben a franciaországi Európa-bajnokságon!

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.