Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Március 05. 08:15, csütörtök | Belföld
Forrás: infovárosok

Így utazzunk kutyával autóban, buszon és repülőn!

Így utazzunk kutyával autóban, buszon és repülőn!

A Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ kutyavezető-képző és állatfelügyeleti főosztály szakoktatója, Sasvári Frigyes főtörzszászlós segít abban, hogyan utazzunk közlekedési eszközökön az ebbel.

Fotókon: Sasvári Frigyes főtörzszászlós

A kutya nemcsak háziállatunk, hanem családtagunk. Visszük mindenhová, ahová csak lehet. A legtöbben autóval szeretnék szállítani. A KRESZ meghatározása szerint a kutya rakománynak számít. A járművön úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés és a személyek biztonságát ne veszélyeztesse. Kis testű állatok esetén alkalmas egy egyszerű hordozó is, de nagyobb termetűeknél érdemes speciális bokszot használni. Ezt tudjuk stabilan, biztonságosan rögzíteni a csomagtartóban. Az erős fémboksz baleset esetén is nagyobb biztonságot nyújt neki. Soha ne szállítsuk az utastérben a földön vagy az ülésen, és a csomagtartóban is tilos! Elég, ha útközben megijed valamitől, és a sofőr nyakába ugrik, vagy meglát valamit, és próbál kiugrani az ablakon. Még az apróságok is okozhatnak hatalmas kalamajkákat.
A boksz azért is a legoptimálisabb megoldás, mert hirtelen fékezés esetén megkíméli őt az esetleges ütésektől, és a gerince is biztonságban van. Vannak rossz példák arra, hogy kutyát szabadon szállítottak a csomagtérben, és egy kisebb üközés miatt olyan belső vérzést szenvedett, hogy el kellett altatni. Mindez megelőzhető! A jó minőségű bokszok törésbiztosak, és ilyen esetekben is megvédik az ebet. Nagy felelőtlenség az is, ha jön a jó idő, és némely gazdi megengedi, hogy utazás közben kilógassa a fejét az ablakon. Ezt nem szabad! A kutya megfázhat, és begyulladhat a szeme vagy a füle. Maradjon mindig a bokszban, és ha az út előtt kirohangálta magát, lehet, hogy végigalussza az utat. Fontos, hogy hosszú úton ne csak akkor álljunk meg, ha a gazdinak van szüksége mosdóra! A kutyák anyagcseréje jóval gyorsabb, a nagy hőségben pedig több folyadékot is isznak, ha van rá lehetőség. Óránként egyszer meg kell állni, érdemes megitatni, hadd végezze el a dolgát, és mozogjon is egy keveset.

Buszon zárt szállítóeszközben vihető utasonként egy kutya. A szállítóeszköz a kézipoggyász méretét nem haladhatja meg, és biztosítani kell, hogy az állat nem szabadulhat ki belőle. Ha boksz nélkül utazik tömegközlekedési eszközön, kötelező a póráz és a szájkosár. Az utazáskor nálunk kell lennie kutyánk oltási könyvének, kérésre be kell mutatnunk. A buszon a nem kézipoggyász módjára szállított eb után díjat kell fizetni, ez megegyezik a járműre érvényes vonaljegy árával. Kedvencünk vonaton is szállítható bokszban. Ha nem ebben szállítjuk a négylábút, kötelező a szájkosár és a póráz.

Repülni is lehet vele, de ahogy az utazókra, úgy a négylábúra is szigorú szabályok vonatkoznak. Bizonyos kutyafajtáknál komoly kockázatot jelent a légi közlekedés. Hogy hol utazhat az állat, az többek között a méretétől, tömegétől, valamint a légitársaság szabályzatától függ. Bizonyos légitársaságok csak a poggyásztérben, mások csak a fedélzeten, sok társaság viszont egyáltalán nem szállít állatot, úgyhogy utazás előtt mindenképpen végig kell nézni az adott társaság szabályzatát.

Forrás: police.hu/Kun Mónika

Fotók: Fülöp Máté

Címkék: autó, busz, eb, kutya, repülő, utazás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.