Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2019. Január 28. 00:00, hétfő | Helyi
Forrás: Beregszászi Balázs, Fotók: Glaser Krisztina, Kató Attila

HŐNEL BÉLA magyaróvári építész életútja és rajkai épültei

HŐNEL BÉLA  magyaróvári építész életútja és rajkai épültei

A rajkai Faluházban, 2019. január 18. péntek 18 órakor Beregszászi Balázs, a MNL GYMSM Győri Levéltára Mosonmagyaróvári Fióklevéltára munkatársa tartott előadást, a magyaróvári építészről és rajkai kötődéseiről.

Az előadás negyvennél is több helybeli érdeklődőt vonzott. Mosonmagyaróvárról, de még Sárvárról is érkeztek a hallgatóság soraiba.


Kiss Vince, Rajka polgármestere köszöntötte és mutatta be az előadót. Elmondta, hogy őrzi még a 2013-as Hőnel-naptárt, amelyet a mosonmagyaróvári kistérség minden polgármestere megkapott, hogy felfedezzék településük kapcsolatát a térség legmeghatározóbb építészével.

Beregszászi Balázs ismertette az építész életrajzát, születését, iskoláit, családi állapotát, munkahelyeinek színterét és az 1901-ben Budapestről Magyaróvárra történt költözésének körülményeit.

Hőnel, özvegy Rokobauer Józsefné építőipari cégét vitte ügyvezetőként 1907-ig, mikor is névvel átvette az üzletet.

1901-től mondhatni saját építészének tekintette a nemrég Magyaróvárra telepedett Hirtenbergi Tölténygyár Fióktelepe és a mosoni Kühne gyár is. A mosoni Csóka-ház és a Rozália kápolna után, a magyaróvári főbb épületei kerültek ismertetésre. A Lajta-szeri és az Ady Endre utcai emeletes bérházak, a Városkapu téri Postapalota, a Huber-ház, a volt tűzoltószertár, a Lajta-csatorna. A múzeum, Manninger Emil lakóháza (Pálffy-villa), számos Magyar és Fő utcai épület és a lucsonyi Országos Növénynemesítő Intézet főépület.

Hőnel Moson megye szerte számos óvodát, iskolát, orvosi és jegyzői házat épített. Így történt ez Rajkán is, ahol építette az evangélikus templom tornyát 1923/24-ben és a rá következő évben a jegyzői házat, de legnagyobb valószínűséggel az 1901-es kisdedóvó is hozzá köthető. Hőnel, mint meghatározó magyaróvári ipartestületi személy támogatta és segítette a Rajkai Ipartestület 1926-os megalakulását is.


Az előadás nem csak Hőnel építészi tevékenységről szólt, hanem még a sokrétű társadalmi felelőség vállalásának az ismertetéséről is.
Magyaróvár és Moson megye önkormányzatának több mint negyedszázados képviselőségéről, számos kulturális- és sportegyesületben, a különböző gazdasági társaságokban való részvételéről, és a Magyaróvári Ipartestületben betöltött vezető szerepéről.

Hőnelnek vannak épületei Ausztriában és Szlovákiában is. Tevékenységében látható a szétszakított történelmi Moson vármegye mai hármashatármentisége.

1903-ban önálló kerékpár egyesületet hozott létre „Magyaróvári TURUL” néven. Ennek nyomán szerveződnek a jelenkori „HŐNEL BÉLA KERÉKPÁROS EMLÉKTÚRÁK” a kulturális örökségek bemutatására.


A 2018-as rajkai kerékpártúra után, 2019 szeptember harmadik hétvégéjén az Európai Kulturális Örökség Napok alkalmával, Mosonszolnok lesz a következő állomás.



Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése