Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Március 13. 00:00, hétfő | Helyi
Forrás: Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívása

Hogyan kerüljük el az erdő- és avartüzeket?

Hogyan kerüljük el az erdő- és avartüzeket?

AZ ERDŐ-, A SZÁRAZ FŰ- ÉS AVARTÜZEK MEGELŐZÉSE ÉRDEKÉBEN a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Mosonmagyaróvári Kirendeltségének felhívása

Az erdő – és a szabadtéri tüzek szempontjából a tavasz a legveszélyeztetettebb időszak. A jó idő beköszöntével megnövekszik a kirándulni vágyók száma, a kerti munkálatok elkezdődnek, így fokozott figyelmet kell fordítani az erdő – és a szabadtéri tüzek kialakulásának megelőzésére. A legtöbb esetben a tűz kialakulásának a legfőbb oka, az emberi gondatlanság, ami kis odafigyeléssel elkerülhető lenne. A felhívásban szereplő tudnivalókkal és szabályokkal jobb tisztában lenni, fontos, hogy betartsuk őket, hiszen ezen ismeretek tudatában képesek lehetünk megakadályozni egy esetleges tűzeset kialakulását.


I.A szabadtéri tüzelések fajtái tűzvédelmi szempontból:


1.Növényi hulladékégetés szabályai külterületen

( -, a tarló, -a gyep, -a nád; -és a halmokban történő egyéb növényi hulladékégetés )


Külterületen az ingatlan tulajdonosa, használója a tűzvédelmi hatóság engedélyével legfeljebb10 ha egybefüggő területen irányított égetést végezhet.

Kérelem tartalmi elemei: lásd melléklet

A kérelemhez az első fokú közigazgatási hatósági eljárásért 3000 forint illetéket kell fizetni.

(illetékmentességben részesül: a helyi önkormányzatok és azok társulásai)

A kérelmet legkésőbb az égetés tervezett időpontját megelőző 10. napig be kell nyújtani az engedélyező tűzvédelmi hatósághoz.

A tűzvédelmi hatóság a kérelmet annak beérkezésétől számított 5 munkanapon belül bírálja el.
Az irányított égetés során a tűz nem hagyható őrizetlenül, és veszély esetén, vagy ha az irányított égetést befejezték, azt azonnal el kell oltani.

Az irányított égetés csak úgy végezhető, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.

A munka megkezdéséről és annak befejezéséről telefonon értesíteni kell a Mosonmagyaróvár Katasztrófavédelmi Kirendeltség Műveletirányítási központját. (96/215-633).
A növényi hulladékot égetni csak szélcsendes időben szabad, és úgy végezhető, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. Az érintett területen az apró vadban okozható károk elkerülése érdekében vadriasztást kell végrehajtani.
A fasorok, facsoportok védelmét biztosítani kell.
Az égetést szakaszosan, kezelhető nagyságú ( max. 10 ha) területen kell végezni, és csak az egyik szakasz felégetése után szabad a másik szakasz felégetéséhez hozzáfogni.
Az égetés időtartamára a tűzoltásra alkalmas kéziszerszámmal ellátott, megfelelő létszámú, kioktatott személy (min: 2fő) jelenlétéről kell gondoskodni.
A tüzet tilos őrizetlenül hagyni, és veszély esetén, vagy ha a tűzre már szükség nincs, azt azonnal el kell oltani.
Az égetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni és – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal stb. – a parázslást, izzást meg kell szüntetni.

TŰZGYÚJTÁSI TILALOM ALATT AZ IRÁNYÍTOTT ÉGETÉS TILOS.

Fontos tűzmegelőzési intézkedés, hogy az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani.


Növényi hulladékégetés előírásai belterületen
( Itt kizárólag a saját telken halmokba rakott száraz növényi hulladékok égetéséről van szó)

-írásbeli engedély nem kell hozzá, tűzgyújtási tilalom alatt is végezhető erdők 200 m-es körzetén kívül,

-bejelenteni a Katasztrófavédelmi kirendeltségre nem kell

-a helyi önkormányzati rendelet szabályozhatja, hogy milyen időszakokban végezhető

(Az illetékességi területünkön lévő önkormányzatok ilyen tárgyú rendeleteit az 1.sz. melléklet tartalmazza. Amennyiben nincs az önkormányzatnak ilyen rendelete, az azt jelenti, hogy az adott község területén növényi hulladékot égetni tilos.)

-a tüzet tilos őrizetlenül hagyni, és veszély esetén, vagy ha a tűzre már szükség nincs, azt azonnal el kell oltani.

-az égetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni és – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal stb. – a parázslást, izzást meg kell szüntetni.

- növényi hulladékot csak szélcsendes időben, és úgy végezhető, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen..

3. A kerti grillsütő használata, a szalonnasütés és a bográcsozás

Az ilyen – nyílt lángú – berendezések, eszközök használata, tűz gyújtása az ingatlanon belül az általános égetési szabályok betartását követeli meg( lásd 2. pont), azzal a kivétellel, hogy ezt önkormányzati rendeletben szabályozni szükségtelen.

A tűzgyújtás szabályai erdőterületen
4.1. Kijelölt tűzrakó helyek

Az erdőgazdálkodók a parkerdők területén turisztikai célból tűzvédelmi szempontból állandó és biztonságos tűzrakó helyet kötelesek kialakítani. A kijelölt tűzrakó helyet az erdőgazdálkodó kötelessége karbantartani, illetve az erdő tűz elleni védelmével kapcsolatos feltételek megteremtéséről gondoskodni. A kialakított tűzrakó helyen a tűzvédelmi rendelkezések betartásával bárki jogosult tüzet rakni.

( kivétel a tűzgyújtási tilalom idején)


Tűzgyújtásra kijelölt tűzrakó hely

-a tüzelés szabályaira a 2. pontban foglaltak vonatkoznak, azzal a kiegészítéssel, hogy a tüzelés befejezését követően a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy kialudt, távozás előtt lehetőleg földet kell szórni a hamura.

4.2. Vágástéri hulladékégetés

Az erdőgazdálkodási tevékenységhez kapcsolódó égetésre csak az erdőgazdálkodó – annak hiányában az erdő tulajdonosa – írásbeli engedélye birtokában lévő személy jogosult.

Felhívjuk az erdőgazdálkodók figyelmét, hogy az erdőgazdálkodási tevékenység keretében végzett égetés alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységnek minősül, melyet előzetesen az illetékes tűzoltósághoz be kell jelenteni. ( lásd 1. pontban leírtakat.)

Az erdőterületen végzett égetés részletes szabályait a 4/2008 (VIII. 1.) ÖM rendelet 9. § tartalmazza. Védett természeti területen lévő erdőben – a kijelölt és a kiépített tűzrakó hely kivételével – tűz gyújtásához a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges.

Fokozott tűzveszély esetén az erdészeti hatóság és/vagy az erdőgazdálkodásért felelős miniszter TŰZGYÚJTÁSI TILALMAT rendelhet el, melyről a közmédia is tájékoztatást ad. A tűzgyújtási tilalommal érintett körzetekről ( megyékről) az erdészeti hatóság honlapján is lehet tájékozódni.( https://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/erdo), de tájékoztat a www.erdotuz.hu weboldal is.A tűzgyújtási tilalom a közzétételtől a visszavonásig él!

Egyéb fontos információk

A tűzvédelmi szabályok megszegése esetén annak súlyosságát és következményeit mérlegelve a felelős személy(ekk)el szemben a tűzoltóság 10.000.000 Ft-ig terjedő tűzvédelmi bírságot szab ki, melynek megfizetése a büntetőjogi, ill. a polgári felelősség, valamint a tűzvédelmi bírság kiszabására okot adó szabálytalanság megszüntetésének kötelezettsége alól nem mentesít.

A tűzgyújtási tilalomra vonatkozó rendelkezések megsértése erdővédelmi bírsággal sújtható.

Az észlelt tűzesetet haladéktalanul jelezni kell az 105, vagy 112 segélyhívó számon.

Elérhetőségek: lásd fejléc

Mellékletek: - Települések növényi hulladékégetéssel kapcsolatos rendeletei

- kérelem minta irányított égetés engedélyezéshez

Jogszabályi háttér:

54/2014.( XII.5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról
1990. évi XCIII. törvény az illetékről
2009. évi XXXVII. törvény az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról
4/2008. (VIII. 1.) ÖM rendelet az erdők tűz elleni védelméről
306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet a levegő védelméről

önkormányzati rendeletek

Tűzmentes, szép tavaszt kívánunk mindenkinek!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 24. 07:51, szerda | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks jutott elsőként a döntőbe

A bajnokságban harmadik helyezett Paksi FC jutott elsőként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, miután kedden hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a vendég Kisvárdát.