Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Július 11. 00:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Határmenti összekötő utak épülnek Várbalog és Rajka térségében

Határmenti összekötő utak épülnek Várbalog és Rajka térségében

2019. július 6-án két településen - Várbalogon és Rajkán - is sor került a Határmenti kapcsolatok fejlesztése című projekt hivatalos átadására.

A Várbalog–Albertkázmérpuszta–Halbturn (Féltorony) közötti határmenti kapcsolat fejlesztése elnevezésű projekt célja:

  1. Korszerű infrastrukturális feltételeket teremt a Magyar Állam területén a határmenti térségek közötti kapcsolatok erősítéséhez.
  2. A határmenti közlekedés magyarországi fejlesztése
  • hozzájárul a térségben rejlő turisztikai lehetőségek hasznosításához;
  • emeli az itt élők életminőségét;
  • kedvezőbb gazdasági és társadalmi feltételeket teremt az egyén, a család és a közösség boldogulásához, gyarapodásához.

A beruházás összege: 833.649.780 forint. A nagyszabású fejlesztés az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és a hazai Kiemelt Közúti Projekt (KKP) forrásaiból valósul meg.

Odorné Bodor Klára, Várbalog polgármestere beszédében kiemelte:

A tervezők napi kb. 1000 gépjármű forgalmával számoltak, mi 1000 családdal, akik naponta járnak dolgozni a szomszédos Ausztriába. Nem mindegy, hogy a megfáradt családtag akár fél órával hamarabb és biztonságos körülmények között érhet haza.

Mindennek akkora jelentősége van, hogy a hír hallatára egy magánbefektető 8 db ikerházat épít falusi CSOK-osoknak.

Az eseményen részt vett Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is, aki köszöntőjében elmondta a Kárpát-medencében élő magyarok igazán meg tudják becsülni, ha utak épülnek, kiváltképp, ha azok határokat átívelő közutak.

Történelmi tapasztalatokra építve példát tudunk mutatni egész Európának, hogy közös beruházásokkal, határ menti együttműködések révén miként erősíthetjük a gazdasági, társadalmi, baráti kapcsolatokat a szomszédos országokkal úgy, hogy a közös célok és erőfeszítések; fejlesztések és beruházások mindannyiunk javára váljanak.

Az M15 autópálya rajkai lehajtójának új körforgalmú csomópontjától kiindulva

  • az út első, 200 méteres szakasza új nyomvonalon halad majd;
  • utána csatlakozik ameglévő, jelenlegi földút nyomvonalához, amely 1,685 km hosszon vezet az osztrák határig[. A szakasz egészében teljes pályaszerkezet kiépítésre lesz szükség– kétoldali vízelvezető (szikkasztó) árkokkal.

A munkaterület átadása már folyamatban van; a munkálatok augusztusban kezdődnek. A beruházás várhatóan 2020. elejére készül el.

A nagyszabású, 650 millió forint összegű beruházás az Interreg forrásaiból valósul meg.

A Rajka – Deutsch Jahrndorf (Németjárfalu) közötti határmenti kapcsolat fejlesztésenevet viselő projekt átadásán Kiss Vince, Rajka polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy

Az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb, községet érintő állomása ez a projekt. 100 évvel azután, hogy a trianoni békediktátummal kettészakították a térséget, Rajka község járási székhely szerepét elveszítve egy határmenti szélső csücsőkbe szorult településsé változott. Ezt követően 100 évvel, ma megkezdődik egy olyan beruházás, amivel részben sikerül ezt a sebet gyógyítani.

Kiss Boglárka, a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. szóvivője hangoztatta

Az Európai Unió, a Területi Együttműködési programok keretében ad lehetőséget arra, hogy ezeket a határ menti kapcsolatokat fejleszteni tudjuk. Jelen pillanatbanaz osztrák, a szlovák, a szlovén, a szerb és a horvát határon is készülnek hatrámenti kapcsolatok. Az orszták határ mentén 5 projekt fut.

A projektek az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában a Széles Út Kft. és a Glázer-Transz Kft. kivitelezésében európai uniós forrásból, az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 keretében valósulnak meg.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.