Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 19. 13:09, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Három hópárduc kölyök született a Szegedi Vadasparkban

Három hópárduc kölyök született a Szegedi Vadasparkban

Három kicsinynek adott életet Gongga, a Szegedi Vadaspark nőstény hópárduca (Uncia uncia), a kölykök átvészelték az első kritikus heteket és hamarosan a látogatóknak is bemutatják őket.

Az hogy, Gonggának három kicsinye született, nemzetközileg is ritkaságnak számít, mivel a Közép-Ázsiában őshonos nagymacskaféle általában egy, legfeljebb két utódot hoz világra - mondta el Veprik Róbert, az állatkert igazgatója.
Beszámolt arról, hogy a két hím és egy nőstény május 30-án látta meg a napvilágot. Jövetelükre már jóval korábban felkészültek, a hópárducok kifutójának elkülönítőjét úgy alakították ki, hogy hosszabb ideig alkalmas legyen az anya tartózkodására. A látogatók eközben csak Gandhit, az apát láthatták a kifutóban - tette hozzá a szakember.
Hála a tapasztalt anya gondosságának és az állatkert szakemberei által biztosított nyugalomnak, a kölykök gond nélkül cseperednek. Már el is kezdődhettek a szokásos állategészségügyi procedúrák, a kötelező vizsgálatok, oltások, az egyedi azonosítóval való megjelölés, emellett a kicsinyek súlyát is folyamatosan mérik.
A látogatók augusztus közepétől láthatják a kifutóban a kölyköket, melyek másfél éves korukig maradnak anyjukkal, ezt követően Európa más állatkertjeibe kerülnek.
A hópárducok Közép-Ázsia hegységeiben élnek 2000 méter fölötti magasságban. Számukat négy- és hat és fél ezer közöttire teszik, de ez a viszonylag nagy állomány mintegy 3 millió négyzetkilométeren szétszórva él, ezért nagy a populációk szétszakadásának és a beltenyészet kialakulásának veszélye - közölte Veprik Róbert.
Fogságban mintegy 450 hópárducot nevelnek. A fekete-fehér pöttyös, bársonyos szőrű jövevények szülei egy tenyészprogram keretében érkeztek nagyon fiatalon Francia- és Lengyelországból Szegedre. Speciális mikroklímájú, árnyas kifutójukban nagyon jól érzik magukat, talán ennek is köszönhető, hogy a párnak korábban már három kölyköt sikerült felnevelnie.
A negyven-ötven kilós, másfél méteres állatok farka is csaknem egy méter hosszú. A párzási időszak kivételével magányosan élnek, akár száz négyzetkilométeres területet is bebarangolnak egy nap. Áldozatukat lopakodva közelítik meg és hatalmas ugrással vetődnek zsákmányukra. Főleg vadjuhra, -kecskére, szarvasra, nyúlra és madarakra vadásznak.
Időnként a háziállatokra is rátámadnak, ezért a pásztorok csapdával, puskával és méreggel is irtják őket. Az orvvadászat is csökkenti állományukat, értékes prémjük - az ebből készült bunda ára a tízmillió forintot is meghaladhatja - mellett a hagyományos ázsiai gyógyászatban használt csontjuk miatt is elejtik őket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során