Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Május 13. 15:07, csütörtök | Helyi

Gulyás Lajosról emlékeztek meg Levélen

Gulyás Lajosról emlékeztek meg Levélen

Gulyás Lajos exhumálás utáni temetésének 30. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést a levéli önkormányzat.

Gulyás Lajos református lelkészt az 1956-os forradalomban való részvétele miatt ítéltek halálra és végeztek ki. Fontos jelentősége volt a mosonmagyaróvári halálos sortűzben is, hiszen akkor is békességre intette, csillapítani próbálta az embereket. 1956. december 19-én a rendőrök éjszaka házkutatást tartottak a parókián, fegyverek után kutatva, a keresés azonban eredménytelen volt. Nem sokkal később fenyegető cikk jelent meg róla a megyei napilapban, míg 1957. február 5-én az esti órákban otthonában elfogták. Teljes vagyonelkobzás mellett, halálra ítéték a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló mozgalom vezetésének bűntettében, valamint két rendbeli gyilkosságra való felbujtás miatt. 1957. december 30-én végezték ki, ártatlanul. Felesége és három lánya gyászolta.

1991 májusában, pontosan 30 éve volt Gulyás Lajos újratemetése a levéli temetőben. Ebből az alkalomból tartott megemlékezést a levéli önkormányzat a lelkipásztor sírjánál, melyre két lánya Anikó és Csilla is ellátogatott. Az emlékező beszédet Simon Zsuzsa 56'os emlékmegőrző mondta, aki részeletesen bemutatta Gulyás Lajos lelkész életét és halálát, majd Demjén István református lelkipásztor hirdetett igét.

A járványhelyzet miatt csak szűk körben tartották a megemlékezést és a koszorúzást. Koszorút helyezett el a sírnál Levél Község Önkormányzata, a Szigethy Attila Társaság, a Levéli Német Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Levél Barátainak Egyesület képviselői.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.