Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Április 30. 14:50, péntek | Helyi

Húsz templomot korszerűsítenek a Szigetközben

Húsz templomot korszerűsítenek a Szigetközben

Több mint 100 templom újul meg a Magyar Templom-felújítási programnak köszönhetően megyeszerte, többi között a dunaszigeti Jézus Szíve templomot is korszerűsítik.

A dunaszigeti Jézus Szíve templomot 1936-ban építették, az évtizedek alatt azonban elöregedett az épület. Több helyen ázik fel a fal, megsüllyedt az egyik rész, ezáltal pedig egy nagy repedés keletkezett. A Magyar Templom-felújítási Program azonban most lehetőséget nyújt a korszerűsítésre. A program részleteit egy sajtótájékoztatón mutatták be a templomkertben.

Dunasziget múltjában fontos szerepet töltött be a templom, hiszen a trianoni szerződés után három részre szakadt a település, ami által sok volt az ellentét a három településrész lakói között, mígnem a templom megépítése összekovácsolta a helyieket, ezért máig nagyon fontos a falunak - mondta el Cseh Benjamin, polgármester.

A dunaszigeti templomon két ütemben állagmegóvó felújításokat végeznek majd 15-15 millió forintból. Emellett azonban a megyében további több mint 100 templom újulhat meg, 1 milliárd 66 millió forint kormányzati forrásból. Dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője elmondta Mosonmagyaróvár környékén, valamint a Szigetközben mintegy 20 templomot korszerűsítenek, 292 millió forintos támogatással. Az országgyűlési képviselő hozzátette: bíznak abban, hogy a templomok felújítása hozzájárul a hitélet erősítéséhez és segít a közösségek megerősödésében.

Farkas István piarista szerzetes, plébános beszédében a hagyományok tiszteletét emelte ki, mint elmondta mind a templom, az iskola, valamint az egyházközség a falu egész közösségét szolgálja.

A templomok felújításáról szóló döntés Húsvét előtt született meg, akkor határozott úgy a kormány, hogy közel 26 milliárd forintos támogatást nyújt templomok felújítására határon innen és határon túl. SoltészMiklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta: 1800 templom fog megújulni, melyből 400 a hátáron túl, 1400 pedig Magyarországon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.