Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Szeptember 10. 14:25, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Feltúrta az osztrák cég a nemzeti parkunk

Feltúrta az osztrák cég a nemzeti parkunk

Engedély nélkül kezdett nagyüzemi zöldségtermelésbe egy osztrák vállalkozás az Őrségi Nemzeti Park területén.

Egyelőre romániai vendégmunkásokat foglalkoztatnak, de azt tervezik, hogy hamarosan hűtőházat építenek, ahol a helyieknek adnak munkát. A hatóság mostantól fokozottan ellenőrzi a tevékenységüket.

Karalábét és más zöldségféléket termelnek az Őrségi Nemzeti Park területén. A föld egy svájci-magyar állampolgár tulajdonában van, aki összesen 60 hektárt vett meg Kisrákos és Viszák közelében. Az ültetvényt egy osztrák vállalkozás telepítette, s hogy öntözni tudjon, három kutat is fúratott. Azt azonban figyelmen kívül hagyta, hogy a terület a nemzeti park része.

„Az osztrák vállalkozó mindenféle tervdokumentáció és engedély nélkül állt neki a kutak fúrásának, és ezt egy kiemelt oltalom alatt álló, országosan védett természeti területen tette, ami egyidejűleg Natura 2000-es terület is” – mondta el a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója, Bencsics Attila.

Mivel a kútfúrást a természetvédelmi hatóság felszólítása ellenére sem állították le, most bírságra számíthatnak. De a nagyüzemi gazdálkodáshoz is engedélyt kell kérniük, ennek ugyanis az Őrségben nincsen hagyománya.

Az Őrségi Nemzeti Park szerint vegyszereket is használtak engedély nélkül, és néhány helyen a gyepet is felszántották. Az osztrák vállalkozó magyarországi képviselője ugyan nem nyilatkozott, de azt elmondta: szeretnének egy hűtőházat is építeni, ahol 300 embernek adnának munkát. Hozzátette: amikor elkezdték a termelést, nem tudták, hogy a területek védettek, de hamarosan benyújtanak minden szükséges dokumentumot a hatóságoknak, akik addig is rendszeresen ellenőrzik a tevékenységüket. (lm)

hírTV

Címkék: nemzeti park

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére