Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2012. Október 26. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ezentúl néhány ezresért is kijön a NAV

Ezentúl néhány ezresért is kijön a NAV

Kellemetlen meglepetés érhet néhány százezer vállalkozást.

Eddig nem volt igazi tétje annak, ha nem fizették be az idén bevezetett kamarai díjat, egy törvénymódosítás nyomán azonban jövőre már az adóhatóságot hozhatják a nyakukba néhány ezer forint miatt – írja a Népszabadság.

Eddig 608 ezer vállalkozás regisztrálta magát a kamaráknál, az ötezer forintos hozzájárulási díjat pedig 440 ezren fizették be – tudta meg a lap Ay Jánostól, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara koordinációs és marketingigazgatójától. Mindmáig nem érte különösebb hátrány azt a céget, amely elmulasztotta a kötelező regisztrációt, és azt sem, amely nem fizette be a díjat. Januártól viszont az adótörvények változása miatt már az 5000 forint köztartozás is adók módjára behajtható, és amelyik céggel szemben az adóhatóság eljárást indít, az a hitelfelvételtől kezdve az uniós pályázatokon való részvételig sok mindenből kizárja magát.

Ay János szerint javulni fog fizetési hajlandóság. Ugyanakkor Kiss Ervin, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamra főtitkára kijelentette, nem az a céljuk, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal behajtassák a díjakat. A kötelező kamarai regisztrációt március elsejéig kellett megtenni a székhely szerint területileg illetékes kamaránál, az ötezer forintos hozzájárulási díjat pedig a hónap végéig lehetett befizetni ugyanannak a szervezetnek a számlájára. Sok könyvelő úgy értelmezte a jogszabályt, hogy a törvény csak a kötelező regisztrációt írja elő, a díjfizetést nem. Ráadásul 10 ezer forintig a köztartozások nem voltak behajthatók adók módjára, azaz legkorábban csak 2014-re gyűlt volna össze annyi hátralék, amennyi már az adóhatóság szankcióját jelentette volna.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 06:00, szerda | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: akik a NATO-t háborúba akarják vonni, azok világháborút akarnak kirobbantani

Akik a NATO-t háborúba akarják vonni, azok világháborút akarnak kirobbantani - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kedden Budapesten, a Magyar Atlanti Tanács (MAT) konferenciáján.

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.