Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. November 21. 12:02, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

European Voice: hibáztak az újságírók a rendszerváltáskor

European Voice: hibáztak az újságírók a rendszerváltáskor

Nagy hibát követtek el az újságírók a kelet-európai rendszerváltások idején, amikor nem jártak utána, és nem tettek fel kemény kérdéseket azzal kapcsolatban, hogy mi lett a bukott rezsimek embereivel és a leváltott rendszerekben felhalmozott pénzekkel - írja a European Voice csütörtökön megjelent, e heti számában Edward Lucas, a The Economist külpolitikai szerkesztője.

"Hova tűntek a zűrzavarban a kommunista pártok és a titkos rendőrségek eltitkolt alapjainak dollármilliárdjai? Ki gyakorolta ezek fölött az ellenőrzést? Mire használták fel ezeket?" - teszi fel immár megkésve megválaszolatlan kérdéseit az újságíró. Hozzáfűzi, hogy a meg nem írt sztorikat, cikkeket bánja leginkább, és úgy véli, annak idején túlzottan hinni akart abban, hogy ami a kommunizmus szörnyűsége után következik, az csakis sokkal jobb lehet.
"Néhány országban nem így történt" - írja Lucas. Aljakszandr Lukasenka Fehéroroszországát említi példaként, valamint megjegyzi, hogy sokan azok közül, akik tudhatták volna a válaszokat a fel sem tett kérdésekre, egészen valószerűtlen módon lettek öngyilkosok.
Edward Lucas cikkében arra is kitér, hogy annak idején a szerkesztők sem igazán lelkesedtek azért, hogy pénzt áldozzanak olyan ügyekre, amelyekről végül kiderülhet: ködszurkálás, nincs bizonyítékokkal alátámasztottan megírható sztori. Ráadásul az újságíró szerint akkor kifejezetlen udvariatlannak és bosszúállásnak tűnhetett volna, ha nyugati újságírók a hatalomról látszólag oly könnyedén lemondó régi rezsim vezetőire kezdenek vadászni.
"Könnyebb lenne megérteni Oroszország mai hatalmi viszonyait, ha annak idején Szentpéterváron követtem volna figyelemmel a városvezetéssel, így az akkor ott dolgozó Vlagyimir Putyinnal is kapcsolatban álló alvilági figurák üzleti karrierjét" - írja a The Economist újságírója.
Edward Lucas arra az álláspontra helyezkedik, hogy a legnagyobb hiba, amit a mai újságírók elkövethetnek, az pedig az önelégültség, az elkényelmesedés, mert például mind az Európai Unió, mind a NATO, mind más nemzetközi szervezetek létét természetesnek vesszük, holott szerinte ezek törékenyebbek mint gondolnánk.
"Leginkább Európa kolosszális és gyorsan növekvő időzített bombája aggaszt: a több millió roma. Hatalmas űr tátong aközött, ahogy ők élnek és a modern társadalom között. Tűrhetetlen körülmények között kénytelenek élni, és egyre dühösebbek amiatt, ahogy bánnak velük" - húzza alá írásában a külpolitikai szerkesztő. Lucas abban bízik, hogy az újságíró mostani nemzedéke jobban teszi majd a dolgát ebben az ügyben, mint annak idején az ő generációja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése