Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2019. Május 17. 08:43, péntek | Helyi
Forrás: bíróság.hu

Első fokú ítélet született a korrepetítorára támadó fiatal ügyében

Első fokú ítélet született a korrepetítorára támadó fiatal ügyében

A Mosonmagyaróvári Járásbíróság első fokú ítéletében Fk. M. I. vádlottat fegyveresen elkövetett rablás bűntettének kísérlete miatt kettő évre próbára bocsátotta

és elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét, valamint rendelkezett a közel százötvenezer forint bűnügyi költség viseléséről is.

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a vádlott 2018. novemberében a délutáni órákban bekopogott a Mosonmagyaróvár környékén lakó korábbi korrepetítorához. Mielőtt hozzá elment volna, a vádlott otthon fekete, csuklyás pulóvert vett fel, amelynek kapucniját fejére húzta, továbbá magához vett egy műanyag, ugyanakkor valódinak látszó pisztolyt.

Az ajtónyitáskor a vádlott azt mondta a sértettnek, hogy „két lehetősége van, vagy pénzt ad, vagy lelövöm” és közben elővette a műanyag pisztolyt annak érdekében, hogy szavai súlyának nyomatékot adjon és a sértettet megfélemlítse. A sértett megijedt, az ajtót becsapta és belülről bezárta, a vádlott pedig a helyszínről elfutott.

Az előkészítő ülés az új büntetőeljárási törvény által bevezetett jogintézmény, amely a tárgyalás előkészítése érdekében tartott nyilvános ülés. Az ülésen ugyanakkor az eljárási törvény által előírt feltételek teljesülése esetén ítélet is hozható. Amennyiben a vádlott a bűnösségét a vádirati tényállással egyezően beismeri és lemond a tárgyalás jogáról, a bíróság ezt a nyilatkozatát végzésével jóváhagyja, további bizonyítást a tényállásra nézve nem vesz fel, majd ítéletet hoz. Ebben az esetben a vádlott a cselekmény elkövetését az előkészítő ülésen elismerte és lemondott a tárgyalás jogáról, ezért a bíróság már csak a büntetés kiszabási körülményeket vizsgálta.

A bíróság az ítélet indokolásában rámutatott, hogy a vádlott a cselekmény elkövetésekor éppen csak betöltötte a 14. életévét, tehát fiatalkorú. A fiatalkorúakkal szemben kiszabott büntetés vagy alkalmazott intézkedés célja elsősorban az, hogy a fiatalkorú helyes irányba fejlődjön és a társadalom hasznos tagjává váljon, erre tekintettel tehát az intézkedés alkalmazásakor vagy a büntetés kiszabásakor a fiatalkorú nevelését, védelmét kell szem előtt tartani.

A bíróság a vádlottal szemben intézkedést alkalmazott, mert a személyi és az elkövetési körülmények alapján ez is célravezető, nem szükséges a büntetés kiszabása. A vádlott nem társas formában követte el a bűncselekményt, nem állt fenn más bűncselekménnyel halmazat és nem alkalmazott erőszakot sem, továbbá kísérleti szakban maradt a cselekmény. A cselekmény elkövetését követően a vádlott beismerő vallomást tett, megbánta tettét, amely miatt bocsánatot is kért a sértettől, valamint mindvégig együttműködő magatartást tanúsított az eljárás során.

Az első fokú bíróság ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a vádlott 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető bűncselekmény kísérletét valósította meg, ezért a próbára bocsátás időtartamát annak maximumában, kettő évben kellett meghatározni.

A döntés végleges.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.