Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Szeptember 07. 17:31, szombat | Helyi
Forrás: nif.hu

Elkészült a történelmi kapcsolatokat újraélesztő út felújítása

Elkészült a történelmi kapcsolatokat újraélesztő út felújítása

Az aszfaltszőnyegezés mellett a vízelvezető árkok és átereszek, valamint a zárt csapadékvíz csatorna tisztítását is elvégezték a szakemberek.

Az aszfaltszőnyegezés mellett a vízelvezető árkok és átereszek, valamint a zárt csapadékvíz csatorna tisztítását is elvégezték a szakemberek.

Befejeződött a magyarországi Zsira települést és az ausztriai Locsmándot összekötő út 2019 májusában megkezdett felújítása. A szakemberek több mint 2 km felületen végeztek teljes felületű aszfaltszőnyegezést.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, az Orinoco ’2002 Kft. kivitelezésében valósult meg közel 166 millió forintból.

A Magyarország északnyugati határán húzódó 2×1 sávos közút elsősorban a személyközlekedés és a 3,5 tonna alatti teherszállítás forgalmát bonyolítja. A fejlesztés keretében a magyar oldalon megtörtént a 8626. jelű út, Zsira belterületi szakaszának felújítása teljes felületű új aszfalt kopóréteg beépítésével.

A beruházással új közúti kapcsolat jöhetett létre

Az osztrák oldali beruházás keretében a magyar oldalon megépült Zsira elkerülő út folytatásaként, a határcsatlakozási ponttól új nyomvonalon, a lutzmannsburgi fürdőt elkerülő, 2 kilométeres út épült ki 2018 nyarára. Az osztrák oldali projektrész átadásának jelentősége, hogy egy, az országos közúthálózathoz csatlakozó új közúti kapcsolat jött létre Magyarország északnyugati határán.

A projekt során:

elvégezték az út melletti csapadékvíz-elvezető rendszerben a meglévő feliszapolódott vízelvezető árkok és átereszek, valamint a zárt csapadékvíz csatorna tisztítását,
a közlekedők biztonságának érdekében egy új gyalogos átkelőhelyet is létesítettek az óvodánál, ami a Rákóczi Ferenc utca és Fő utca csatlakozásánál található,
mindezek mellett az osztrák oldali projektrész csatlakozása miatt az államhatár térségben szükség volt a korábban megépült Zsira elkerülő út utolsó 40 m-es szakaszának a korrekciójára is.

A közlekedés is biztonságosabbá vált
A projekttel megvalósult a környező osztrák és magyar települések egymás közötti elérhetőségének javítása, az új útburkolat létesítésével biztonságosabbá vált a közlekedés. A felújított szakasz lehetőséget nyújt a határon átnyúló infrastruktúrában rejlő lehetőségek hatékonyabb kiaknázására.

Barcza Attila, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a településépítő beruházás évtizedes hiányt pótol. A most felújított út már megfelel a XXI. század követelményeinek.

Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke szerint fontos, hogy ezzel a beruházással az ősi kapcsolatok újraéledhetnek Zsira és Locsmánd között. A magyar oldalon már 2012-ben elkészült a határhoz vezető szakasz, de az osztrák részen akkor még nem építették meg a csatlakozást.

A térségben ezen a projekten kívül számos magyar-osztrák projekt van folyamatban új határátkelők létesítése érdekében. Összesen közel húsz kilométernyi út épül vagy újul meg mintegy ötmilliárd forintból. Bár 2007 óta elvileg bárhol átléphető az osztrák-magyar határ, kiépített, korszerű átkelő csak kevés van, ezt orvosolják a most induló beruházások.

A fejlesztésekben

Kőszeg és Rőtfalva,
Várbalog és Féltorony,
valamint Fertőrákos és Sopronpuszta között is újraindul a közlekedés, melyet a Trianon után keletkezett határok szüntettek meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.