Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Július 01. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elkapkodták a bónusz kötvényt, új sorozatot kellett indítani

Elkapkodták a bónusz kötvényt, új sorozatot kellett indítani

A hónap elején szűnt meg az államkincstár monopóliuma a hosszú lejáratú lakossági állampapírok értékesítésében.

Négy hét alatt 80 milliárd forintnyi fogyott el a hatéves változó kamatozású BMÁK-ból, amelyből mától új sorozat indul - írja a Világgazdaság.

Nem telt el egy egész hónap sem azóta, hogy megszűnt a Magyar Államkincstár monopolhelyzete a Bónusz Magyar Államkötvények és a Prémium Magyar Államkötvény értékesítésében, máris látványos eredményeket ért el az állam a hosszú távú lakossági állampapírok eladásában. Az Államadósság Kezelő Központ pénteken lezárta a 2020-ban lejáró BMÁK értékesítését, mától pedig új sorozat indul a hatéves kötvényből.

A március közepén elindított, 2020-ban lejáró BMÁK-sorozat a kibocsátása óta nagyon népszerű, május végéig csaknem 35 milliárd forintnyi kelt el belőle. Az értékesítés viszont ebben a hónapban pörgött fel igazán. Az állampapírból eredetileg összesen 100 milliárd forintnyit terveztek kibocsátani, lapunk azonban úgy tudja, péntek délelőtt már bőven efölött járt a jegyzés, a 110 milliárd forintot is jócskán meghaladta. Ez nem meglepő, hiszen az egyéves diszkontkincstárjegyek hozamához igazodó kamatozású lakossági állampapír rendkívül magas kamatot fizet a jelenlegi kamatperiódusban, 5,64 százalékosat. A ma induló új sorozat szintén 2,5 százalékos prémiumot ad majd az egyéves dkj-hozam fölött, de mivel az állampapírhozamok március óta lejjebb mentek, az induló kamat már csak 4,89 százalék. Ez egyébként megegyezik a márciusban indított, 2018-ban lejáró BMÁK kamatával, amiből még lehet kapni bőven, eddig ugyanis csak körülbelül 10 milliárdnyi kelt el belőle.

Az ÁKK-nak mindig is az volt a célja, hogy növelje a lakossági állampapírok átlagos futamidejét, az elmúlt egy-két hónapot leszámítva viszont a nettó értékesítés zömét az egyéves Kamatozó Kincstárjegyek adták. Ezek állománya 2011 végén alig haladta meg a 80 milliárd forintot, az idén májusban pedig már 1200 milliárd forint fölött járt. A hazai háztartások a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint április végén több mint 2180 milliárd forintnyi állampapírt tartottak, ebből az egy éven belül lejáró forint állampapír-állomány 1428 milliárdot tett ki, az egyévesnél hosszabbaké pedig mindössze 557 milliárd forint volt.

A KKJ-k és a többi lakossági állampapír között az egyik fontos különbség június elejéig az volt, hogy míg a KKJ-t több bank és a takarékok is forgalmazták, a Féléves Kincstárjegyet, a PMÁK-ot és a BMÁK-ot csak az államkincstár kirendeltségeiben lehetett elérni. A hosszú távú lakossági állampapírokat jelenleg a kincstáron kívül hét pénzügyi intézménynél lehet megvásárolni. A brókercégek közül a Concorde Értékpapír és az Erste Befektetési Zrt. értékesíti a kötvényeket, a bankok közül pedig az OTP, az MKB, a Raiffeisen, a TakarékBank és az UniCredit szállt be a forgalmazásba, igaz, utóbbi hitelintézet csak BMÁK-ot kínál az ügyfeleinek. Három lakossági állampapírnál maradt meg a kincstár monopóliuma az értékesítések területén, ezek az FKJ, a Babakötvény és a Prémium Euró Magyar Államkötvény.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben