Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Február 07. 05:01, péntek | Belföld
Forrás: mti

Elítélték a gyermekük halálát okozó szülőket

Elítélték a gyermekük halálát okozó szülőket

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék csütörtökön azokat a szülőket, akik nem adatták be gyermeküknek a K-vitamint és ezzel halálát okozták.

A Budapest Környéki Törvényszék közleménye az elsőfokú döntés tényállásával kapcsolatban tartalmazza: a vádlottak első gyermeke 2010-ben született, a második - aki a K-vitamin hiánya miatt két hónaposan meghalt - 2012 novemberében, és ezután született egy harmadik gyerek 2013-ban.

Az anya egyik terhessége idején sem vette igénybe a védőnői szolgálatot és a terhesgondozást. Az otthonszüléssel kapcsolatban szóbeli és írásbeli tájékoztatást kapott.

A később elhunyt gyermek a szülők tiltakozása miatt sem közvetlenül szülés után, sem másodszor, egyhetes korban nem kapta meg a vérzékenység megelőzésre szolgáló K-vitamin. A szülők 2012. december 4-én orvoshoz vitték a gyereket, de K-vitamin-pótlás akkor sem történt. Ugyanabban a hónapban a gyermeknél a vitamin hiánya miatt koponyaűri vérzés alakult ki, bár ennek látható jelei akkor még nem voltak.

2013. január 1-én a csecsemő sokat sírt, nem evett, sugárban hányt, emiatt egy ismerős este fél hat körül orvoshoz akarta vitetni, de az apa nem engedte. A gyerek állapota tovább rosszabbodott, este fél tíz után mentőt hívtak hozzá, kórházba vitték, ám egy hét múlva csecsemőkori agyvérzésben elhunyt.

Az elsőfokú ítélet indoklása szerint a szülők bizalmatlanok voltak az egészségügyi ellátással, gyermekeiket csak ritkán vitték orvoshoz, és a védőnői szolgáltatásokat is visszautasították. Meg voltak győződve arról, hogy jobban tudják, milyen - akár kötelező - eljárás szolgálja vagy károsítja az egészséget.

A szülők úgy gondolták, nincs szükség mesterséges K-vitaminra, az nem megfelelő készítmény, az orvosok csak tévedésből írják elő. Nem engedték, hogy az újszülöttnek bármilyen mesterséges anyagot beadjanak.

Az ügyészség a házaspárt eleinte minősített - tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett - emberöléssel, később viszont már csak az enyhébb, gondatlan emberöléssel vádolta.

A vádlottak tagadták bűnösségüket, a törvényszék szerint azonban kötelességük lett volna gondoskodni a K-vitamin beadásáról. A szülők ezzel tisztában is voltak, de "könnyelműen bizakodtak abban, hogy mulasztásuk mégsem fogja veszélyeztetni gyermekük egészségét, életét".

A törvényszék szerint a csecsemő halálát a K-vitamin beadásának elmulasztása idézte elő.

A törvényszék pénteken kihirdetett elsőfokú ítéletében a szülőket gondatlan emberölés vétségében mondta ki bűnösnek, ezért - mindkettejük szabadságvesztésének végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztve - az apát másfél, az anyát egy év fogházra ítélte.

Az ügyész, a vádlottak és védőik is három nap gondolkodási időt kértek, így az ítélet nem jogerős.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.