Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Október 20. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Elismerések és beszámoló a máriakálnoki közmeghallgatáson

Elismerések és beszámoló a máriakálnoki közmeghallgatáson

Október 1-jén tartotta dr. Tóásóné Gáspár Emma, Máriakálnok polgármestere éves beszámolóját.

A rendezvénynek a helyi Kultúrház adott otthont, mely teljesen megtelt az előadás kezdetére.
A polgármester az új jegyző, dr. Csanádi Viktória bemutatásával kezdte az estet. Majd ezt követően került sor az éves beszámolóra. A község vezetője beszédében kiemelte:

Ahhoz képest, hogy Máriakálnok adóbevétele 44 millió forint, 2019-ben és az elmúlt 5 évben is jelentős fejlesztéseket ért el a település. Ehhez pályázati forrásokra, összehangolt munkára és kitartásra volt szükség.

Ez idei felújításokat, beruházásokat így foglalta össze a polgármester:

  • Elkészült a sportpályán a kondipark,
  • megépült a Duna partján a kikötő,
  • kialakításra került részben saját forrásból, döntő többségben máriakálnoki vállalkozók felajánlásaiból a védőnői tanácsadó iroda
  • továbbá megvalósultak azok az útfelújítások, melyek már régóta tervben voltak. Így megújult a Malomdűlő településrész szinte összes utcája valamint a Jókai utca, a Sörös köz, a Kossuth utca templom felöli része, és elkészült az óvodával szemben lévő parkoló is.

Az útfelújítások teljes költségvetése 70 millió forint volt. Ebből a lakosság önrésze 8 millió Ft, pályázati forrás 20 millió Ft. Mindez azt jelenti, hogy az önkormányzat egy éves adóbevételét fordította az utak állapotának javítására. További kiemelt feladat a járdák felújítása is.

  • a Hivatal akadálymentesítése is megtörtént valamint
  • az iskola udvarának térkövesítése
  • a Petőfi utcába új buszváró került kihelyezésre
  • elkészült a Csicsergő Óvoda felújítása, mely 36 millió forint pályázati forrásból és 30 millió forint önrészből valósult meg

Szó esett a beadott, de nem nyert pályázatokról is. Ezzel kapcsolatban dr. Tóásóné Gáspár Emma jelezte, hogy a következő évben újra megpróbálják a szükséges forrásokat előteremteni.

Végül a 2019-ben megnyert, de még folyamatban lévő beruházásokat mutatták be. Így a résztvevők megtudhatták, hogy még ebben az évben befejezésre kerül a Kultúrház udvarának világítása, melléképület építése, a közvilágítás korszerűsítése valamint felújításra kerül az orvosi rendelő és annak akadálymentesítése is. Ennek megvalósítására 26 millió forint vissza nem térítendő támogatás adott lehetőséget.
További feladatokként jelölte meg a kerékpárutak fejlesztését, bővítését, a gyorshajtások elleni megoldások kidolgozását.

A hivatalos program Máriakálnokért Emléklapok átadásával zárult, melyet a máriakálnoki képviselőtestület határozata alapján adott át a polgármester Mörtl Hanna Írisz, Mörtl Jázmin Rubina, Komka Tamás és Szabó Krisztián részére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.