Városlista
2019. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2019. Január 13. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: ORFK-OBB

Elindult az E-kárbejelentő

Elindult az E-kárbejelentő

Januártól okostelefon alkalmazás segíti a balesetek gyors, időbeni bejelentését.

A biztosítók napjainkig túlnyomó többségben papír formátumban fogadták a gépjármű kárbejelentéseket a károsultaktól. Erre eddig egyetlen egységes offline csatorna létezett, az úgynevezett kék-sárga nyomtatvány. Ezen a helyzeten változtat a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) új alkalmazása, amelynek a segítségével 2019. január 08-tól online módon intézhető a kárbejelentés, bármely biztosító ügyfele részére.

A MABISZ január 08-án mutatta be az alkalmazást a média képviselőinek. Pandurics Anett, a Mabisz elnöke elmondta, hogy az Európában is újszerű alkalmazás kifejlesztésében mind a 13 Magyarországon jelen lévő biztosító részt vett, 160-170 ember összehangolt munkájának az eredménye a rendszer.

A projektvezető Mészáros László (szintén a Mabisz színeiben) mutatta be részletesen a virtuális eszközt, amely már android és ios rendszerekkel is használható, a magyar mellett angol nyelven is elérhető. A későbbiek folyamán, körülbelül másfél hónap múlva aktiválják a webes verziót is.

A digitális kárbejelentő applikáció előnye amellett, hogy kéznél van (szemben a bejelentő papírral, amely a felmérések szerint az autók többségéből hiányzik), hogy segíti az érthető kárbejelentést, gyorsítja a folyamatot, mert mint egy program telepítője, végigvezeti az alkalmazót a bejelentési folyamaton, és csak helyesen kitöltött bejelentést továbbít a biztosítóknak.

További újdonság, hogy a biztosítók idén januártól a fedezeti igazolásokat egy QR-kóddal látják el, amelyet az applikációval beolvasva az autó és a szerződés adatai beolvashatók, így azokat nem kell manuálisan bepötyögni. Jelenleg a rendszer kétrésztvevős balesetek bejelentésére készült fel, a bejelentés mehet egy- vagy két okostelefonról is, az eszközök kettős használat esetén PIN-kóddal szinkronizálhatók, amelyet az alkalmazás generál.

A későbbiek során kettőnél több résztvevős balesetek bejelentésére is alkalmassá teszik a rendszert, de a statisztikák szerint túlnyomó részben a kétrésztvevős balesetek a jellemzők. A bejelentés során helyszíni fotók, illetve hangfelvétel is mellékelhető a bejelentéshez. Érdemes megnézni az alkalmazásról készített információs kisfilmet.

A kárbejelentő applikáció fejlesztésében az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság is részt vett. A szervezetet Berzai Zsolt rendőr alezredes, főtitkár képviselte, aki elmondta, hogy gyakorta a hiányzó kárbejelentő lap miatt hívják ki a balesethez a rendőröket. Az új alkalmazás így tehermentesítheti is a hatóságot, akiket balesethez kihívni vitás esetben, személyi sérülés esetén, okmány hiány vagy bűncselekmény-gyanú esetén indokolt. A balesethez kihívott rendőr a helyzet felmérése alapján a felelős sofőrt, ha szabályt szegett, a helyzetet mérlegelve meg is bírságolhatja
Érdekes statisztikai adat, amelyet Pandurics Anett osztott meg, hogy 100 KFGB ügyfélből egy év alatt 4 balesetezik – tehát egy sofőrre 25 év alatt jut egy baleset, ami bár nem indokolja, de megérthetővé teszi, hogy az autósok miért feledkeznek meg a kárbejelentő lapról, azt miért nem tartanak maguknál. Az okostelefonos megoldás így egy igen jó kezdeményezés. Az eszköz tesztelésekor a rutinos felhasználók 9-13 perc alatt végeztek el egy bejelentést az alkalmazás előzetes ismerete nélkül. Egy papír alapú bejelentő kitöltése és kér ennyi időt, persze csak ha van az autóban.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 22. 10:08, hétfő | Helyi

Szabadtéri Mozi Lébényben

A PikNik Mozi augusztus 4-én LÉBÉNY településére látogat el!

2019. Július 22. 08:00, hétfő | Helyi

A Mosoni-Duna-híd lezárásra kerül 2019. július 24-én!

.

2019. Július 20. 12:40, szombat | Helyi

Tájékoztató kéményseprési szolgáltatásról

KÉMÉNYSEPRÉSI SZOLGÁLTATÁSÉRT SENKINEK NE ADJUNK KÉSZPÉNZT!

2019. Július 19. 17:48, péntek | Helyi

Hamisnak bizonyult egy sofőr vezetői engedélye

A mosonmagyaróvári rendőrök elfogták a 28 éves halászi férfit.