Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Szeptember 23. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyoldalú módosítás, munkába visszatérő szülők és csituló szigetvita a Lapszemlében

Egyoldalú módosítás, munkába visszatérő szülők és csituló szigetvita a Lapszemlében

Indokolt esetben és csak arányosan emelheti meg egyoldalúan a bank a fogyasztói kölcsönszerződések adósaitól elkért kamatot, díjat, költséget - írja a Magyar Nemzet. A Népszava arról cikkez, hogy munkába visszatérő szülőket segítő program indul. Történelmi szigetvita helyett felejtendő súrlódás – immár mind Peking, mind Tokió csitítani igyekszik a kelet-kínai-tengeri szigetek hovatartozása miatt kitört vitát - írja a Magyar Hírlap.

Húszoldalas munkaanyagban összegezte megállapításait a múlt héten az a kúriai joggyakorlat-elemző csoport, amely a bankok egyoldalú szerződésmódosítási jogának főbb kérdéseit tekintette át - számol be a Magyar Nemzet. A lap megtudta: számos bírósághoz forduló ügyfél arra keresett választ, tisztességes-e egyáltalán, hogy a pénzügyi szolgáltató egymaga változtathat a fizetendő összegeken. A pénzintézet az előre rögzített feltételek fennállása esetén felemelheti a fizetendő költségeket, ám ha ugyanezek a tényezők ellentétes irányba mozdulnak el, a bank köteles a hitelfelvevő érdekét szolgáló díjcsökkentésről határozni. Ha például növekszik a jegybanki alapkamat, s emiatt nőnek a banki költségek, a pénzügyi szolgáltató egyoldalúan növelheti az ügyféltől beszedett kamatot. Ha azonban az alapkamat mérséklődik, a bank nem választhat: köteles leszállítani a fizetendő összeget.

***

A Népszava arról cikkez, hogy munkába visszatérő szülőket segítő program indul. Kétszáz, jelenleg gyermekgondozási ellátásban részesülő szülő vállalkozói vagy alkalmazotti munkába állását segíti elő a 'Gyerevissza' elnevezésű program. A Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány a SEED Alapítvánnyal és a Tudatos Életért Egyesülettel közösen valósítja meg ősztől az uniós finanszírozású programot, amelynek keretében ingyenes képzési és mentorprogramban vehet részt kétszáz kisgyermekes szülő. Az érdeklődők a jelentkezésük elfogadása után háromnapos személyiségfeltáró tréning keretében, szakértők segítségével dönthetik el, hogy vállalkozói vagy munkavállalói képzésben vennének-e részt, és milyen oktatási formában sajátítják el a visszatéréshez szükséges ismereteket.

***

Történelmi szigetvita helyett felejtendő súrlódás – immár mind Peking, mind Tokió csitítani igyekszik a kelet-kínai-tengeri szigetek hovatartozása miatt kitört vitát - írja a Magyar Hírlap. A stratégiailag fontos Dél-kínai-tengeren több hónapja tartó feszült helyzetben Kína leendő vezetője pénteken igyekezett megnyugtatni a délkelet-ázsiai országokat afelől, hogy békés kapcsolatokra törekszik velük. Hszi Csin-ping kínai alelnök a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) tagállamainak részvételével a dél-kínai Nanningban rendezett vásár megnyitóján beszélt. Mint mondta, Kína jólétét csak úgy lehet szavatolni, ha Peking jó kapcsolatokra törekszik szomszédaival. Peking igénye a Dél-kínai-tenger egy jelentős részére közvetlen viszályt váltott ki Vietnammal, a Fülöp-szigetekkel, míg Brunei, Tajvan és Malajzia ugyancsak követel magának területeket a régióban, így biztonságpolitikai szempontból ez Ázsia potenciálisan legnyugtalanabb térsége.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.