Városlista
2020. január 25, szombat - Pál

Hírek

2019. Szeptember 03. 00:00, kedd | Helyi
Forrás: Nemes Claudia; fotó: Fekete István

Egy út, több céllal - 140 millió forintos útfelújítás Abdán

Egy út, több céllal - 140 millió forintos útfelújítás Abdán

99.995.134 forint összegű vissza nem térítendő támogatásból valósította meg Abda Község Önkormányzata az egyik legforgalmasabb külterületi útjának szilárd burkolattal történő ellátását.

Az ünnepélyes átadóra és az új út felavatására augusztus 13-án került sor. Szabó Zsolt, Abda polgármestere a pályázat és a költségvetés részleteiről nyilatkozott:

Abda Község Önkormányzata a tervek és költségvetés készítése óta megnövekedett építőipari árnövekedés és munkabér emelkedések miatt közel 40m Ft-al egészítette ki az elnyert összeget. Az út a település lakott területének szélső – Árpád – utcájától indul és a Moson Dunáig vezet.

Bár mezőgazdasági út építése volt a cél, melyet a helyi gazdák minden időjárási körülmény között használni tudnak, a megépített út turisztikát támogató jelentősége sem elhanyagolható.Ezért gondolkodtunk abban, hogy – bár drágább kivitelezést igényelt – szegélykővel lássuk el, hiszen az út melletti parcellák elég szabdaltak, s mivel a traktorokkal több helyen térnek le róla, ezért az út széle veszélybe kerülhetett volna.

A lakott területtől 1 km-re található – önkormányzati tulajdonú – tó egy jól működő helyi horgászegyesület tagjai számára biztosít kikapcsolódási lehetőséget. Ezen túlmenően a megyeszékhely felé vezető kerékpáros turizmus is új nyomvonalra talál ezen az úton.

Az eseményen Dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is beszédet mondott.

Az elsődleges tervekben egy egyszerű, gazdasági földeket érintő útfelújítás szerepelt. Ma azonban azt láthatjuk, hogy az új utat nemcsak a mezőgazdaságban dolgozók használják, hanem sok, itt élő lakos számára ad feltöltődést, hiszen a minősége által számtalan sportolási lehetőségre is alkalom nyílik.

Ez a beruházás kiváló példa arra is, hogy ha egy település, egy közösség összefog, akkor egy dologból több cél is megvalósítható. Ezáltal elmondható, hogy egy új élettér jött létre a horgásztó környékén.

Az út felavatása után a polgármester okleveleket és egy jelképes ajándékot adott át azoknak a segítő cégeknek, munkatársaknak, akik nélkül a projekt nem valósulhatott volna meg. Így elismerésben és külön köszönetben részesült:

Dr. Nagy István miniszter, a térség országgyűlési képviselője
Németh Zoltán a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke
Németh Tamás PKLE munkaszervezet vezető
Nyitrai Zsolt tervező
Helyes Péter közbeszerzési szakértő
Horváth Endre MÁK igazgató
Holyevácz Judit PKLE projekt manager
Kiss Rita VACOND KFT. ügyvezető (kivitelező)
Horváth Norbert főművezető (kivitelező)
Borbély Sándorné műszaki ellenőr
Komjáti János jegyző
Saru Dániel Abdai Közös Önkormányzati Hivatal munkatársa

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 31. 00:00, kedd | Helyi

Polgármester felel - újabb 5 év

2019. decemberében újra Lébényben forgattunk. Kovács Gábor polgármester válaszolt a kérdéseinkre.

2019. December 30. 21:00, hétfő | Helyi

Szeretetteljes Karácsony Máriakálnokon - galériával

2019. december 20-án tartotta Máriakálnok Önkormányzata a negyedik adventi megemlékezését, melyen kicsik és nagyok közösen gyújtották meg a koszorú utolsó gyertyáját.

2019. December 26. 21:00, csütörtök | Helyi

Kisgyermekgondozó,-nevelő álláslehetőség Lébényben

Lébényi Óvoda-Bölcsőde a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet Lébényi Óvoda-Bölcsőde Kisgyermekgondozó,-nevelő munkakör betöltésére.

2019. December 23. 00:00, hétfő | Helyi

Jótékonyság a szigetközi gyermekek javára

A PÉLDA Egyesület a Szigetközi Gyermekekért több lehetőségen keresztül várja a felajánlásokat, melyeket a szigetközi gyermekek javára fordítanak.