Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2018. Április 19. 00:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Egészségmegőrző nap Máriakálnokon - beszámoló

Egészségmegőrző nap Máriakálnokon - beszámoló

Első alkalommal került megrendezésre április 10-én Máriakálnokon az Így élj egészségesen! elnevezésű program. A szervezők már most tervezik a következőt…

Kismamák, csecsemők, óvodás és iskoláskorú gyermekek egészségvédelmi kockázatainak áttekintésével indult útjára az a rendezvény, mely elsősorban szülőknek, nagyszülőknek szólt.

Szervező: Dr. Porpáczy Krisztina háziorvos
Támogató: Máriakálnok Község Önkormányzata

A figyelmes szervezésnek köszönhető, hogy a rendezvényre érkező szülők gyermekeit a helyi Kultúrházban a Piroska és a farkas című, jó hangulatú színházi előadás várta. Az egy órás műsor alatt a felnőtteknek szóló program az iskola tornatermében zajlott. Majd ezután került sor a meghirdetett és kiállításra került gyermekrajzpályázat eredményhirdetésére és az ételkóstolóra, melyen már közösen vettek részt a családok.

Képgalériánkon mellékelve…

Milyen információkkal gazdagodott, aki részt vett az ’Így élj egészségesen!’ előadásokon?

Röviden: 0-18 éves korig átfogó jellemzéseket kapott az adott korcsoportok legfontosabb egészségmegőrző hatásairól.

Így végignézni az életszakaszokat igazán érdekes megközelítésbe hozta a szülőkre háruló felelősség növekvő kockázatait. Ahogy Pápai Gyula rendőr őrnagy is említette az ismert szólást: „Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond!” Az ő szakmai előadása után azonban mindenki azt kívánta, hogy az ő gyermeke inkább sose nőjön fel!

Aki már nagyobb gyermekeket nevel, egy kicsit nosztalgiázhatott a kismamákat érintő szoptatási feladatokról, a hozzátáplálásról és a baba egészséges fejlődésének fontos lépéseiről. Ezt Lapincs Barbara területi védőnő taglalta.

Érdekes információk derültek ki az alsós gyermekek egészségügyi felméréseiből is, melyrőlReke Ágnes iskolai védőnő számolt be. Gerincferdülés? Lúdtalp? Elhízás? Mik a tünetek és milyen megoldási lehetőségek vannak a gyógyulásra? Mind olyan kérdések, melyek a közönség körében is visszhangot váltottak ki.
Egy-két gondolatot megosztunk ezekből:

  • Miért ne adhatnánk a gyermeknek tízóraira sárgarépát? Miért nem eszünk mi is uzsonnára (nasi helyett) reszelt répát kenyérrel?
  • Vajon tudjuk-e, mi a különbség az ételintolerancia és az ételallergia között? Melyik a súlyosabb és melyik a kezelhetőbb?
  • Miért gondolják gyermekeink, hogy az energiaitalok ’csak’ üdítők?

S amikor a vitás kérdések után a nyugalmat vártuk, akkor kezdődött a rendőr őrnagy nem kevésbé sokkoló előadása ’Műfű? ÚPSZ? Herbál?’ címmel. Meglepő volt és egyáltalán nem mulatságos az a megközelítés, amit Pápai Gyula a szemünk elé tárt. Azt a valóságot, amit ő lát és tapasztal nap, mint nap a tizenéves gyermekek világából.

  • Hogyan és milyen gyorsan változik a szintetikus, tudatmódosító szerek kémiája?
  • Hol és hogyan tudja ezeket ma bármelyik kiskorú is beszerezni?
  • Mi a függőség kialakulásának anatómiája?
  • S mindez hogyan terjed az online térben?

Az előadó szavait idézve az internet információ-áramlásáról: „A mai generáció őslakos ott, ahol mi betelepültek vagyunk.”


Megdöbbentő adat, hogy mi szülők ebből mennyire nem veszünk észre – szinte - semmit. Tisztelet a kivételnek, természetesen!

De azért egy jó tanács: Ébredjünk fel!


Az 'Így élj egészségesen!' rajzpályázat okleveleit Dr. Tóásóné Gáspár Emma polgármester adta át, helyezései a következőek:

Óvodás korcsoport:

  • Álló Fruzsina (Gólyahír csoport)
  • Bedő Anna Kata (Margaréta csoport)

Iskolás korcsoport:

  • Szelle Laura (1. osztály)
  • Kilhoff Vanessza (2. osztály)
  • Papp Richárd (3. osztály)
  • Avram Elisa Irma (4. osztály)

Gratulálunk!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a