Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Szeptember 17. 00:00, kedd | Helyi
Forrás: Nemes Claudia; Fotó: Bánhegyi István

Egészségház épült Ásványrárón

Egészségház épült Ásványrárón

2019. szeptember 13-án került sor a Korszerűen - akadálymentesen Ásványrárón. Új egészségház létesítése az esélyegyenlőség és egyenlő bánásmód jegyében c. projekt keretében elkészült egészségház ünnepélyes átadására.

Az új épület három alapszolgáltatás számára biztosít helyet: a háziorvosi vegyes praxis, a fogorvosi ellátás valamint a védőnői szolgálat számára. Az épület felső szintje 3 kisebb szolgálati lakás kialakítására ad lehetőséget.

Popp Rita Ásványráró polgármestere köszöntő beszédében elmondta:

Településünk 2016-ban nyújtott be pályázatot az egészségház megvalósítására. 2017-ben kihirdetésre kerültek a sikeres pályázatok, mely szerint Ásványráró részese lett a nyertes pályázóknak. A kivitelezés 2018 júniusában indult el bruttó 152,2 millió Ft ajánlati árral, melyre az önkormányzat a pályázat alkalmával 103 millió forint támogatást nyert. A munkák 2019. április 30-ra készültek el. Ezek után kezdődhetett meg a használatba vételi eljárás, majd a működési engedély megszerzésének folyamata.

A védőnői szolgálat eddig egy 1939-ben épült házban volt, amelyből az ingatlan állapota miatt már egy ideiglenes helyre kellett költöztetni.
A háziorvos és a fogorvos egy 1967-ben épült épületben működött, melynek az állapota és az elhelyezkedése sem felelt meg a mai jogszabályi környezetnek, mivel a betegeknek az első emeletre kellett felmenni. Így mindenképpen szükségessé vált nemcsak az akadálymentesítés, hanem a 21. századnak megfelelő körülmények kialakítása is.

Az új épületben a bútorzatot és az eszközöket is meg kellett újítani, a régi eszközállományt pótolni. A teljes költségvetés alapján összesen 70 millió forint önrészt vállalt az önkormányzat.

A hivatalos eseményen dr. Nagy István miniszter, a térség országgyűlési képviselője is részt vett.
A miniszter beszédében hangsúlyozta:

Merész és bátor célkitűzést fogalmazott meg Ásványráró vezetősége, amikor belevágott az Egészségház építkezésébe, de tudatosan menedzselték végig a programot és ma valóságot öltött ez a beruházás.
Nemcsak egy épülettel gazdagodott Ásványráró. Minden település életében fontos és előremutató beruházás, amikor az egészségügyre fordít, mert ez mindenkit érint és mindenkinek a biztonságát jelenti.

Az átadón Széles Sándor kormánymegbízott is köszöntötte a résztvevőket. A politikus méltatta, hogy az elmúlt évtizedben olyan változás következett be, ami kézzel fogható és az itt élők valós életminőség javulását eredményezte.

Gratulálok a helyi politikai döntéshozóknak, hogy a rendelkezésre álló forrásokat úgy használják fel, hogy abból mindenki profitáljon és érezze, hogy milyen lehetőség áll előtte. Az ehhez szükséges forrást előteremteni nagyon nagy kihívás és ezt jól felhasználni talán még nagyobb feladat.
Büszke vagyok Ásványráróra, mert egy-egy árvíz esetén nemcsak a településért vállalnak felelősséget, hanem a térségért is. Ezért külön kívánom, hogy a ma átadott Egészségházat tudják eredményesen használni az egészségük megőrzése, javítása érdekében.

Az ünnepélyes eseményen a Somogyi József Általános Iskola diákjai valamint a Deo Gratias iskolai gitárcsoport nyűjtott színvonalas kulturális műsort. A rendezvény Dékány Ferenc ásványrárói plébános áldásával majd az intézmény körbejárásával ért véget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.