Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Február 10. 12:42, vasárnap | Helyi
Forrás: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Duna Múzeum felhívása: japán képzőművészeti pályázat

Duna Múzeum felhívása: japán képzőművészeti pályázat

2019-ben a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok fennállásának 150. évfordulója alkalmából nyílt képzőművészeti pályázatot hirdet meg a Duna Múzeum, melynek célja, hogy a japán kultúra felé irányítsa a figyelmet.

A pályázat címe: A lebegő világ képe - az Ukiyo-e hatás

A pályázat leadási határideje: 2019. május 1.

A pályázat lehetőség a kortárs művészek számára a bemutatkozásra. Olyan alkotások elkészítésére ösztönzi őket, amelyek szellemiségükben tükrözik a japán Ukijo-e stílust, melynek jelentése: “a lebegő, tünékeny világ képe”. A zsűri által kiválasztott legjobb művekből rendezett kiállítás lesz a megújult Európai Közép Galéria ünnepélyes nyitó ceremóniája. Az első három helyezett magas pénzjutalomban részesül.

A 17.-19. században felvirágzó Ukijo-e nem csupán egy művészeti irányzat, hanem hedonista életstílus, mely annyira jellemzi napjainkban is a japán kultúrát. Az Ukiyo-e hatást gyakorolt az európai művészetekre is. A 19. századtól a „japonizmus” kiemelkedő irányzattá vált, ahogy ez Edgar Degas, Édouard Manet és Claude Monet, illetve poszt-impresszionisták, mint Vincent van Gogh, valamint az szecesszió olyan művészei, mint Henri de Toulouse-Lautrec alkotásaiban is megfigyelhető. Az Ukiyo-e „Tünékeny világa” tökéletesen harmonizál az impresszionizmus filozófiájával.

A pályázati felhívás és további részletek az alábbi linken érhetők el:

https://artportal.hu/magazin/a-lebego-vilag-kepe-az-ukijo-e-hatas/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.

2024. Április 20. 09:45, szombat | Sport

A Veszprém kilenc góllal nyerte meg a Szeged elleni rangadót

A címvédő Telekom Veszprém házigazdaként 36-27-re legyőzte a Szegedet a férfi kézilabda NB I péntek esti rangadóján.

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).