Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Április 24. 14:07, kedd | Belföld
Forrás: STOP / MTI

Dübörgünk: látványos visszaesés a kiskereskedelmi forgalomban

Dübörgünk: látványos visszaesés a kiskereskedelmi forgalomban

A januári kismértékű (0,6 százalékos) növekedés után februárban a kiskereskedelmi eladások 1,4 százalékkal csökkentek.

Így az év első két hónapjában 0,4 százalékos volt az elmaradás mértéke az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben 2012. februárban 552 milliárd forint, az év első két hónapjában 1113 milliárd forint értékű forgalom realizálódott.

A KSH szerint a csökkenésben meghatározó szerepet játszott az üzemanyagtöltő állomások, valamint a bútor- és műszakicikk-üzletek eladásainak visszaesése, miközben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű üzletek forgalma idén 1,4 százalékkal nagyobb, mint a múlt év első két hónapjában.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek eladásai februárban 1,7 százalékkal, az év első két hónapjában 1,4 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene februárban 2,7 százalékkal csökkent, így az első két hónapban 0,4 százalékkal mérséklődtek az eladások.

Nagyobb mértékű visszaesés februárban a bútor- műszakicikk-üzletekben (-9,9 százalék) és az összes forgalomból csekély súlyt képviselő használtcikk-üzletekben (-22,6 százalék) volt, továbbá az átlagosnál nagyobb elmaradás volt megfigyelhető a gyógyszer-, gyógyászati termék (-4,5 százalék) kiskereskedelemben is.

Dinamikusan bővült ugyanakkor a forgalom volumene az illatszer (11,7 százalék), valamint - az előző évi alacsonyabb bázishoz képest - az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (9,3 százalék). A könyv-, számítástechnika, egyéb iparcikk üzletek kis mértékben növelték eladásaikat, míg a textil-ruházati és lábbeli üzletekben stagnált a forgalom volumene.

Az üzemanyagtöltő állomások eladásai továbbra is csökkenést mutattak az üzemanyagok folyamatos drágulása következtében, februárban az eladások 2 százalékkal, az első két hónapban 2,1 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakitól.

Az egy hónappal korábbihoz mérten - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,5 százalékkal mérséklődött. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem, valamint az üzemanyagkutak eladásai lényegi elmozdulást nem mutattak, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelem februári volumene 1 százalékkal csökkent.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai februárban 1,7 százalékkal, az év első két hónapjában 6 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit, amelyben szerepet játszott a regisztrációs adó csökkenése, valamint az a körülmény, hogy 2011 első néhány hónapja a gépjármű-kereskedelem mélypontját jelentette.

Az Eurostat április 4-én kiadott jelentése szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában idén februárban 1,1 százalékkal, az eurózóna országaiban 2,1 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Februárban az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok 13 tagállamban bővülést, 9-ben csökkenést mutattak. A térség fejlettebb országai közül az Egyesült Királyságban 1,8 százalékkal, Franciaországban 0,8 százalékkal növekedett, Németországban 2,5 százalékkal csökkent a forgalom volumene, Magyarország az EU-27 átlagának közelében volt.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.