Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2019. Január 14. 09:52, hétfő | Helyi
Forrás: Talpas Balázs

Doni megemlékezés Darnózselin

Doni megemlékezés Darnózselin

Darnózselin a temető melletti kopjafánál került sora II. Világháború egyik, a magyar katonák számára szomorú esemény, a doni áttörés 76. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésre.

Az emlékműsoron tiszteletét tette Dr. Nagy István, agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője és a község önkormányzati képviselő testülete is.

Litániával és kegyeleti megemlékezéssel adóztak Dr. Galla Gábor érdemes esperes és plébános vezetésével a községből frontra indult katonákra, akik ott váltak az értelmetlen háború hőseivé és áldozataivá. Bedó Gábor ny. honvéd százados, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség országos elnőke idézte fel az akkori eseményeket beszédében.

Közreműködtek a Darnózseli Őszirózsa Nyugdíjasklub Énekkara, a Mosonmagyaróvári Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a Mosonmagyaróvári Vitézi Rend tagjai, nevükben Ratkay Zoltán emlékezett az áldozatokra.

A község polgármestere, Fazekas Zoltán köszöntötte az 1940-1945-ös darnózseli hadiárvákat és a háború poklában elhunyt vagy eltűnt hozzátartozóikat ma is gyászolókat. Molnár Béláné, hadiárva meghatódva mondta el saját versét, emlékezve azokra, akik akaratukon kívűl idegen földben nyugszanak. A kopjafánál Sastin Károly, korhű katonai felszerelésben állt díszőrséget.

Ezután a megemlékezés koszorúit és mécseseit helyezték el a kopjafánál, majd a Tűzoltószertár nagytermében "A Doni tragédia" c. fotókiállítás megtekintésére került sor.

A kiállítás január 15.-ig tekinthető meg, 15.00-18.00 óra között, ingyenesen.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 09:43, csütörtök | Sport

Konferencia Liga: Elsőként a Fiorentina jutott döntőbe

2024. Május 09. 09:40, csütörtök | Kék hírek

Lőfegyvereket és hangtompítókat találtak a pénzügyőrök egy albán autóban

Lőfegyvereket és hangtompítókat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy albán rendszámú autóban az M5-ös autópálya hetényi pihenőhelyén.

2024. Május 09. 09:39, csütörtök | Belföld

Orbán Viktor fogadta az állami látogatásra Magyarországra érkező kínai államfőt

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogadta Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén