Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Május 30. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Citrom-díjra jelölhetjük a civil szféra rombolóit

Citrom-díjra jelölhetjük a civil szféra rombolóit

A CIVIL CITROM DÍJ a harmadik szektor egyfajta önszerveződése és kifejezési módja, információs és civil értékítéleti felülete. Fricska, amellyel a civil szervezetek, vezetők, önkéntesek, szakemberek „jelölései” (javaslatai) alapján évente megítélt címet (minősítést) adunk azezt “kiérdemlő” személyeknek, szervezeteknek, intézményeknek, a civil valóság egyes elemeinek.

A díjat a tárgyévben a civil-nonprofit szektor politikai függetlenségére, autonómiájára, közfeladat-ellátásban való egyenlő esélyű részvételére, támogatási rendszerének tisztességére, az egyes szervezetek jogegyenlőségére és érvényesülésük esélyegyenlőségére mért legnagyobb csapások forrásai, szerzői, irányítói, megjelenítői érdemlik ki.

A jelöléseket a www.civilcitrom.hu honlapon lehet megtenni és megtekinteni. A honlapot a kezdeményezők egy olyan nyilvános felületnek szánják, ahol retorziós kockázatok nélkül, akár anonim módon is jelezhetők az egyes területeken (földrajzi -, ágazati és szakmai -, vagy intézményi területeken) tapasztalt és a civil nonprofit szektort romboló intézkedések, eljárások, technikák, tevékenységek. A jelöléseket követően a díjat egy 12 tagú civil szakemberekből álló társadalmi zsűri ítéli oda az erre jelölést kapott személyek, döntések, intézmények közül.

A jelölési időszak június 1 – augusztus 20. között valósul meg. A díj minden évben szeptember 14-én kerül átadásra (szeptember 15-én adják át a kormányzat civileknek alapított Lukács Móric díját). A díjazottakat természetesen hivatalosak lesznek a címátadóra (sőt a jelölést követő időszakában lesz módjuk jelölésük kommentálására, nehogy áldozatai legyenek egyszerű kicsinyességnek).

A díj távlati célja, hogy ha a civil kontroll ezen fajtája szervesül a társadalmi szövetében, az egyre inkább beépül a döntéshozók gondolkodásába is, s így egyre „cikibbé” válik majd díjazottnak lenni. Ezzel pedig talán a fent kárhoztatott jelenségek is csökkennek - remélik a díjátadó szervezői.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.