Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2018. Június 18. 07:33, hétfő | Helyi
Forrás: http://gyor.katasztrofavedelem.hu

Biztonságban vagyunk

Biztonságban vagyunk

Újraminősítették a járási mentőcsapatokat

Június 13-án egész napos összevont, nemzeti újraminősítő gyakorlatra került sor Győrben több helyszínen, ahol a megye RAAB, PÁNDZSA, SOKORÓ, HANSÁG és RÁBAKÖZ járási mentőcsapatának tagjai gyakorlatban bizonyították alapvető vízkár elhárítási ismereteiket.


Kora reggel első mozzanataként a kirendeltségek híradó ügyeletei értesítették a mentőcsoportok parancsnokait a gyakorlat feltételezéséről, miszerint a heves esőzés és vihar következtében áradás fenyegeti a várost, és az éjszakai vihar miatt kidőlt, veszélyt jelentő fák akadályozzák a közlekedést, nemcsak a szárazföldön, hanem a vízi közlekedésben is. A járási mentőcsoportok parancsnokai értesítették, mozgósították a mentőcsoportok tagjait az esetleges beavatkozás szükségességéről és a várható feladatokról. A Mosoni Duna partján regisztrációt követően eligazításban, munka- és tűzvédelmi oktatásban részesültek a gyakorlat résztvevői, majd miután kiosztották részükre a felszereléseket a káresetek helyszínére vonultak. A szervezők kialakították az irányítási pontot és az elsősegélynyújtó helyet is.

A mentőcsapatokat Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató üdvözölte, és elmondta, hogy legutóbb éppen tegnap tapasztaltuk meg az önkéntesek szükségességét, hiszen a viharos idő okozta káreseményeknél hét önkéntes tűzoltó egyesület segítette a hivatásos egységek munkáját Nagycenken és környékén. Szükség van tehát a gyakorlásra, a gyakorlatokra, hiszen a szélsőséges időjárás egyre gyakrabban okoz olyan, egy időben jelentkező plusz feladatokat, ahol szükség van az önkéntesek segítségére. A tábornok kiemelte beszédében az önkéntes mentőszervezetek pályázati lehetőségeit, melynek segítségével technikailag is fejlődhetnek a hivatásos tűzoltók munkáját segítő önkéntes szervezetek.

A gyakorlatok során a mentőcsoportoknak változatos és sokrétű feladatot kellett végrehajtaniuk, melyek során maradandó értéket teremtettek. Az árvízi védekezéssel kapcsolatban gyakorolták a nyúlgát építést és buzgár elfogást, a bordás megtámasztást, a szivattyúzást, különböző vízkormányzási feladatokat és a surrantó építést. Emellett gyakorolták a veszélyessé vált fák eltávolítását, és részt vettek a Moson Mentőcsapat irányításával egy vízből mentési gyakorlaton is. Egy másik helyszínen a vízbe dőlt fákat munkagép segítségével távolították el, majd kézi erővel darabolták fel és hordák el, hogy ne jelentsenek további akadályt és veszélyt.

A mentőcsoportok felkészítését és a település védelmének erősítését egyaránt szolgáló gyakorlat befejeztével a minősítő bizottságtól a mentőcsoportok vezetői átvehették a megfelelő újraminősítésről szóló oklevelet.

Az önkéntes mentőszervezetek erősítésének elsődleges célja a települések önvédelmi képességének növelése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.